Otkriveni dokazi da je teroristička imala dugotrajnu obuku na poligonima u Srbiji za napade na Kosovu!

Ministar unutrašnjih poslova Dželalj Svečlja rekao je da se danas navršava sedmica od ubistva policijskog vodnika Afrima Bunjakua. I da je teroristički napad Srbije imao za cilj aneksiju severa Kosova. Prema njegovim rečima, kroz video snimke koje su osugurali sa dronova terorističke grupe koji su zaplenjeni, dokazuje se da su pripreme za napad vršene u Srbiji prenosi Kosova.info

„Danas ćemo detaljno videti ne samo teroristički napad na Banjsku već i pripreme ove grupe u trenažnim centrima Srbije. Na ovoj obuci su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Komande Kopnene vojske Srbije Milan Mojsilović. Vučići je pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija umešana u organizaciju ovog napada”, rekao je on.

On je rekao da su snimak dali dronovi terorističke grupe. Prema njegovim rečima, obuka je održana u Kopoaniku, na imanju Milana Radojčića.

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da je sprovedenim istragama konstatovano da je teroristička grupa koja je 24. septembra napala Kosovsku policiju u Banjskoj već duže vreme trenirala na teritoriji Srbije.

Hodža je rekao da je grupa vežbala u prostoru hotela Grey na Kopaoniku, koji je vlasništvo Milana Radoičića, a vežbala je i na najvećem vojnom poligonu u Srbiji u “Pasuljanskim livadama”. On je rekao da je Srbija grupi stavila na raspolaganje logistiku i infrastrukturu za obuku. On je rekao da su novi snimak dali dronovi grupe koji su zaplijenjeni.

„Na osnovu dostavljenih podataka, proizilazi da je centar terorističke grupe bio Kopaoniku, odnosno prostor koji je vlasništvo Milana Radoičića. Vojne vežbe su održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji, najmanje 4 dana pre napada na Banjsku”, rekao je Hodža na konferenciji za novinare.

Švečlja: Obavještajni izvještaji ukazuju na više ubijenih

Ministar Dželjalj Svečlja je rekao da se akcija nastavlja i da će se o trenutku “kada se pronađu druga tijela oglasiti”.

Prema njegovim rečima, i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su četvorica poginula. Pametne informacije govore o više, ali svakog trenutka kada imamo dokaze, mi ćemo ih objaviti”, rekao je on.

On je rekao da je napad povezan i sa hapšenjem trojice kosovskih policajaca pre mesec dana.

Sveçla: Tražićemo da se Radojčićeva vila koristi kao stanica za policijsku jedinicu čamaca

Ministar unutrašnjih poslova Dželal Sveča rekao je da je vila Milana Radojičića na Ujmanskom jezeru izgrađena na zemljištu Agencije za šumarstvo Kosova.

On je rekao da “obilaznicu” tunela zauzima ovaj Radojičićev kompleks.

On je dodao da je u pregovorima sa ministrom poljoprivrede da ova imovina bude prebačena na Ministarstvo unutrašnjih poslova “i da je potom koristi Kosovska policija kao stanicu za čamce u Graničnom odeljenju”.

Švedska: Srpski teroristi su imali za cilj da otvore koridor za snabdevanje oružjem

Ministar unutrašnjih poslova Dželal Sveča rekao je da glavna odgovornost za napad u Banjskoj nije Milan Rdojičić, već Srbija i Aleksandar Vučić. Prema njegovim riječima, Radojičić je samo izvršilac. On je dodao da su apelovali na međunarodnu zajednicu ne samo da osudi Srbiju, već i da je sankcioniše.

“Što se tiče izručenja, na Tužilaštvu je da nastavi proces. Takođe treba da pokrenemo proces izručenja ne samo Radojičića nego i drugih preko međunarodnih partnera”, rekao je on.

Svechla je rekao da su “srpski teroristi imali za cilj da otvore koridor za snabdevanje oružjem”. Prema njegovim riječima, akcija se i dalje nastavlja na području gdje je došlo do sukoba. Sveçla je rekao da su „manje-više” otkrili kako je oružje ušlo na Kosovo, ali je ugasio da to neće reći kako ne bi ometali istražni proces.

“Imali smo informacije od Obavještajne agencije o tim napadima, ali nismo znali kada će doći i kako će doći. Činimo mnogo da pokažemo da svi ljudi bez obzira na etničku pripadnost mogu mirno da žive na Kosovu. Takođe, vodimo računa da se ovakvi napadi ne ponove”, rekao je on.

Hodža: Prvobitni napad na Banjsku izveden je eksplozivom, u kojem je poginuo policajac Bunjaku

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da se prvi napad na Banjské i Zveçan 24. septembra dogodio sa eksplozivom.

Rekao je da je patrola policije otišla da vidi šta se dešava sa kamionima i da je došlo do eksplozije.

“Prvobitni napad je prvo izvršen eksplozivom, od posljedica napada poginuo je policijski vodnik Afrim Bunjaku iz policijske stanice u Zvečanu. Nije napadnuta Specijalna policija, već patrola policije za održavanje javnog reda i mira.

Suočili smo se s kritikama zbog slanja Specijalne jedinice u sjeverni dio, ali smo znali da ćemo se jednog dana suočiti sa ovakvom prijetnjom. Naši policajci su tamo u stalnoj opasnosti. Pripadnici reda su otišli da provere šta se desilo sa kamionom, da li je imao nesreću ili kako stvari stoje, u trenutku kada su otišli, upotrebljen je eksploziv“, rekao je Hodža.

Naznačio je da je prvi napad izvršen eksplozivnom napravom na daljinsko upravljanje.

Hodža je na konferenciji za medije pokazao fotografije različitog oružja koje je zaplenjeno u Banjskoj u Zvečanu.

“Ovo je pronađena vojna oprema, to je mina na daljinsko upravljanje korišćena u napadu na naše kolege, policijski vodnik Afrim Bunjaku je odmah poginuo od prvog detonacionog napada ove vrste mine”, rekao je Hodža.

On je rekao da je mnogo pronađenog oružja novi proizvodi Srbije i da se ne može naći na crnom tržištu.

Hodža: Dokumenti pokazuju da je plan bio da se anektira sever Kosova

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da se radi o veoma dobro pripremljenom napadu. Prema njegovim riječima, pripremu nisu radili obični ljudi. On je dodao da je sve planirano.

„Nisu imali za cilj samo da zauzmu selo Banjska, ili da ubiju policajca, već je plan bio da se anektira ceo sever Kosova. Dokumenti koje imamo u rukama, a koje ne možemo da objavimo, pokazuju plan napada sa 37 pozicija na celom severu Kosova”, rekao je on.

Švčlja: Ne bismo prihvatili zahtjev za povlačenje specijalnih snaga sa sjevera

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da je policija u početku bila manji broj napadača. Prema njegovim rečima, pad policajca Afrima Bunjakua omogućio je da se zaustavi zlokobni scenario za Kosovo.

On je dodao da je do povlačenja srbijanskih napadača došlo i zbog visine.

“Onog trenutka kada budemo imali dokaze o nečijoj umiješanosti u ovaj teroristički napad, mi ćemo reagovati i privesti ga pravdi”, rekao je on.

„Koliko je Vučić opasan za Kosovo videli smo 24. septembra“.

Svečlja je rekao da postoji zahtjev da upotreba specijalnih jedinica bude rezervisanija.

“Postojali su zahtjevi javnosti da korištenje specijalnih jedinica bude rezervisanije. Angažirajte ih samo u slučajevima kada se procijeni da za njima postoji potreba. Nikada nije bilo zahteva za povlačenje specijalnih snaga sa severa Kosova. Ne bismo prihvatili takav zahtjev. Objavili smo kontinuitet. Došlo je do smanjenja policijskih snaga u opštinskim zgradama i dvorištima. Nikada nije bilo zahtjeva za povlačenje policije sa sjevera, niti bismo taj zahtjev prihvatili. I u ovom slučaju dokazana je potreba za pojačanim prisustvom specijalnih jedinica, zbog njihove pripremljenosti ili više posebne opreme koju imaju. Naša policija stalno dežura, u opasnosti, što je manje spremna, to je veći rizik“, rekao je on.

Direktor policije Gazmend Hodža rekao je da nije bilo pokušaja da se stvori prilika za povlačenje lica koja su učestvovala u napadu.

Go to TOP