Osmani: Srbija sprovodi Putinov plan, obučava ilegalne strukture, unosi oružje na Sjever, prijeti kosovskim Srbima…

Predsjednica Osmaniboravi u posjeti Albaniji gdje se sastala sa najvišim zvaničnicima ove zemlje. Pozvala je na zajedničku strategiju i djelovanje u spoljnoj politici. Sa druge strane, uputila je seriju kritika na račun Srbije, koja ilegalno unosi oružje na Kosovo, obučava djelove nelegalnih struktura u Vojsci Srbije koji prave probleme na Sjeveru naše Republike.

Predsjednik Albanije je, najavio je angažovanje Albanije povodom sticanja priznanja za Kosovo.

Osmani je započela radni dan sastankom sa predsjednikom Bajramom Begajem, nakon čega su se oboje obratili medijima.

Predsjednik Begaj kazao je na konferenciji za štampu da Albanija i Kosovo jesu i moraju da ostanu faktori stabilnosti u regionu, kao i važne zemlje koje doprinose bezbjednosti regiona.

Zaključio je da je odnos Albanije i Kosova veoma dobar, ali je ujedno kazao da je sa Osmani razgovarao o potrebi bolje koordinacije povodom nacionalnog pitanja, prenosi Kosova.info.

„Naglasio sam da uvek treba da se rukovodimo nacionalnim interesom da produbimo saradnju“, rekao je Begaj.

Predsjednik Albanije konstatuje da niko nema razloga da se pita zašto je Kosovo nacionalni prioritet Albanije.

Bolja koordinacija sa SAD povodom situacije na Sjeveru; Dijalog je jedini put

Osvrnuo se i na dijalog Kosova i Srbije, navodeći da je on jedini put ka normalizaciji odnosa.

„Dijalog uz posredovanje EU i snažnu podršku SAD, jedini je put ka miru, normalizaciji odnosa i članstvu Kosova u regionalnim i međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinjene nacije… „Uvjerio sam predsjednicu Osmani u punu podršku i posvjećenost Albanije da svim svojim mogućnostima doprinesemo na konstruktivan način u funkciji ovog dijaloga“, rekao je.

Angažovaću se za međunarodna priznanja Kosova
Begaj je ujedno saopštio da je sa Osmani razgovarao o procesu priznavanja Kosova.

Kaže da dele mišljenje o tome da je neophodna bolja koordinacija rada između institucija Kosova i Albanije u vezi sa ovim pitanjem.

Begaj podcrtava da će pitanje priznavanja Kosova biti u njegovom fokusu, nakon što je Albanija preuzela predsjedavanje Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

„Zadržavanje nestalnog mjesta u Savjetu bezbjednosti UN za Albaniju do kraja ove godine, ali i moje učešće u Generalnoj skupštini UN biće usmjereno na priznavanje Kosova. Obratili smo pažnju i na evropski i evroatlantski proces“, rekao je Begaj.

Osmani: Glavna tema – zajednička startegija za spoljnu politiku
Predsjednica je na istoj konferenciji kazala da su koordinacija za jedinstvenu strategiju i djelovanje sa Albanijom u spoljnoj politici bile ključne teme razgovora.

„Obaveza svakog od nas je da nacionalne interese stavimo na prvo mesto, da koordinišemo na dnevnom nivou, da govorimo jedinstvenim glasom. Ako ikada budemo imali bilo kakve razlike u strategiji, onda moramo da sjednemo i da ih prevaziđemo kao porodica, jer mi smo porodica“, poručila je Osmani.

Zatražila je snažnu podršku Albanije i da bude „glas Kosova“ u svim međunarodnim institucijama čiji Kosovo nije član.

Složila se sa Begajem da je koordinacija sa saveznicima, odnosno da je to preduslov za uspjeh.

I iz Tirane je uputila par kritika na račun Srbije, navodeći da zvanični Beograd i dalje nastavlja logikom našeg nestanka sa lica zemlje.

Traži podršku Albanije i evroatlantskih partnera i zbog toga što, kako kaže, Srbija osporava teritorijalni integritet Kosova i redovno se upušta u institucionalnu agresiju na Kosovo.

Osmani: Ne smemo dozvoliti da Vučić sprovede Putinov plan na Balkanu
Osmani poručuje da je Beograd taj koji pogoršava situaciju na Zapadnom Balkanu.

„Pojačaćemo međusobnu koordinaciju, to je u interesu naše nacije i regiona. Nedostatak mira jednim djelom utiče na nedostatak stabilnosti na cijelom Zapadnom Balkanu. Nije situacija na Sjeveru ono što je pogoršalo dijalog Kosova i Srbije. Srbija je ta koja uvijek zaoštrava situaciju u našem regionu uzastopnim napadima u regionu Kosova“, rekla je.

Aleksandar Vučić sprovodi plan ruskog predsjednika.

„Pedantno sprovodeći plan koji je Putin svojevremeno sproveo protiv Ukrajine 2014, Vučić i Srbija imaju za cilj da destabilizuju ceo zapadni Balkan, kroz destabilizaciju regiona pokušavaju da napadnu vrijednosti i sistem vrijednosti na kojima su EU i NATO stajali“.

Srbija u Vojsci obučava ilegalne strukture kako bi pravili problem na sjeveru Kosova.

„Kako to izgleda na Sjeveru, Srbija stalno ilegalno unosi oružje na Kosovo, Srbija stalno obučava dijelove nelegalnih struktura u Vojsci Srbije, tako da oni prave probleme sa oružjem koje su ilegalno uneli na Sjever. Stalno teroriše, zastrašuje i napada Srbe koji žive na Sjeveru. Ovo je izazov za cijeli naš region, ne smijemo dozvoliti da Putinov plan sprovede Vučić na Zapadnom Balkanu“, rekla je Osmani.

Zajednička evropska težnja
Predsjednica se potom sastala i sa premijerom Albanije, Edijem Ramom.

I sa njim je razgovarala o koordinaciji i saradnji u spoljnoj politici, ali i ekonomskom partnerstvu i regionalnoj stabilnosti.

„Suštinski razgovor o zajedničkoj evropskoj težnji Kosova i Albanije. Radeći zajedno, Kosovo i Albanija mogu utrti put ka svetlijoj i integrisanijoj budućnosti“, kazala je Osmani na ovom sastanku.

Osmani je sa Ramom ujedno razgovarala o dijalogu u Briselu, poručivši mu da je Kosovo, konstruktivna strana.

Takođe je iznela stav kosovske vlade – da bi rezultat dijaloga trebalo da bude uzajamno priznanje, očuvanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Kosova.

O ovom sastanku oglasio se i Rama u objavi na Fejsbuku sa porukom:

„Sa predsjednicom Vjosom Osmani za sadašnjost i budućnost neotuđivog odnosa Kosova i Albanije“, naveo je premijer Albanije.

Go to TOP