Osim što je pravosudni sistem zemlje neefikasan često se osumnjičeni za ubistva šetaju slobodno ili oslobode od najviših instanci!

Putem saopštenja za javnost obratio se premijer Aljbin Kurti koji je tokom 154 sednice Vlade pozdravio novoimenovanog ministra Ejupa Maćedoncija inače po prvi put da u jednoj od Vlada Kosova bude deo kabineta aktivno vojno lice, do sada je uglavnom bila praksa da to budu političari sa vojnim iskustvom.

A takođe je i direktno uperen prst na pravosudne institucuje zbog brojnih slučajeva u kojima se osuđeni čak na doživotni zatvor oslobađaju na višim instancama prenosi Kosova.info

A takođe je ocijenio pozitivnim pomakom za Republiku pismo koje je više od 50 zastupnika uputilo visokim diplomatama EU, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, tražeći uravnoteženiji i proporcionalniji pristup međunarodne zajednice prema Kosovu i Srbija.

U nastavku možete pročitati čitavo obraćanje

Poštovani potpredsjednici Vlade,
Poštovani ministri i zamjenici ministara,

Prije svega, da zajedno poželimo dobrodošlicu našem najnovijem članu kabineta, našem novom kolegi, ministru odbrane Ejupu Maćedonciju. Uspešan rad. Još jednom se od srca zahvaljujem na doprinosu, zalaganju i posvećenosti bivšem ministru Armend Mehaju, a njegovoj supruzi želim potpun i brz oporavak.

Brojni su slučajevi kada se, kao rezultat neaktivnosti pravosudnog sistema, slobodno kreću razna lica sa brojnim krivičnim presedanima, bilo puštena od strane nadležnih organa ili uopšte nisu procesuirana, a koja ugrožavaju i oduzimaju živote naših građana.

Čak i različiti kredibilni domaći i međunarodni izvještaji navode da je naš pravosudni sistem i dalje neefikasan i spor i da ga karakterizira pojava brojnih predmeta u ponovljenim suđenjima i neodgovarajućim kaznenim odlukama.

Ima i najekstremnijih slučajeva, čak i već poznatih javnosti, kada je posljednja instanca, Vrhovni sud, u maratonskom sudskom procesu u potpunosti oslobodio optuženog prvostepene kazne doživotnog zatvora, presudio i ponovo presudio.

U mnogim slučajevima, kada se zločin dogodi, društvo mora biti podignuto kako bi se donela meritorna odluka suda. Primjer je posljednji slučaj sa kaznom doživotnog zatvora za ubicu pokojne Marigone Osmani, odnosno Dardan Krivaće. Trebalo je jedno društvo i čitav jedan narod da javno osudi zločin, da bi Sud doneo meritornu presudu.

Zaslužne odluke pravosudnog sistema imaju dvostruki uticaj na društvo bilo koje zemlje. Osim što dovode pravdu za žrtve i oštećene, one diktiraju i predvidivost posljedica bilo koje nezakonite i kriminalne radnje, čime utječu na prevenciju zločina.

Nivo povjerenja građana u pravosudne organe i dalje je među najnižim u odnosu na druge institucije.

Prema Izvještaju UNDP-a i USAID-a – Puls javnosti, objavljenom ove godine, dok je nivo zadovoljstva Vlade porastao na preko 50%, za sudske i tužilačke organe takav trend je i dalje nizak. Prema istom izvještaju, zadovoljstvo građana radom pravosudnog sistema – sudova i tužilaštva je samo 29%.

Prema pravosudnim statistikama, tokom 2022. godine Apelacioni sud je vratio 1.754 predmeta na ponovno suđenje. Ovaj izvještaj opterećuje pravosudni sistem, preopterećuje ga, odgađa pravdu, gubi povjerenje građana, i kao krajnji efekat, u nedostatku efikasnog kažnjavanja, rizikuje podsticanje kriminala i kriminala.

Stoga je reforma neophodna, a vetting/provjera je rješenje. Već 5 mjeseci čekamo da Ustavni sud što prije otvori put za provođenje ove reforme. Vrijeme prolazi. Vrijeme koje prolazi je izgubljeno vrijeme.

Ove nedelje, drage kolege iz vladinog kabineta i poštovani građani, takođe je došlo do pozitivnog pomaka za Republiku Kosovo, na međunarodnom planu. Putem pisma upućenog sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinkenu, visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelju i ministru vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džejms Kleveriju, preko 50 poslanika , među njima i američki senatori i kongresmeni, 10 predsednika parlamentarnih odbora za spoljnu politiku 16 zemalja, uključujući Ukrajinu, izrazili su podršku Kosovu i pozvali na oštriji pristup prema Srbiji i riziku da sadašnje akcije po bezbednost našeg regiona.

Zahvalni smo svim političkim predstavnicima koji su se pridružili ovom zajedničkom pozivu i pozdravljamo svaki potpis i dalju podršku. Ova vrsta podrške jača našu posvećenost potpunoj deeskalaciji situacije u četiri opštine na severu Kosova, opredeljenost za demokratiju i veru u zakonitost i ustavnost.

Go to TOP