Opasnost po građane: Preduzeća i građani izražavaju nezadovoljstvo dinamikom i načinom radova u centru Prizrena/ Video

Radovi na infrastrukturi na raznim putevima u gradu Prizrenu izvode se nekoliko mjeseci bez adekvatnih obavještenja građana.

Nadležni opštinski organi su početkom godine najavili da će biti intervencija na infrastrukturi, uključujući i podzemnu, ali se nisu pobrinuli da na vrijeme obavjeste građane koji putevi će biti blokirani, koliko dugo i šta će biti alternativa za saobraćaj vozila i pješake.
Prema svakodnevnom posmatranju, ovakva situacija je stvarala poteškoće učesnicima u saobraćaju na različitim putevima, jer je nedostatak adekvatnih najava, pa čak i oglasnih ploča, u velikom broju slučajeva uzrokovao gužve i nesigurnost u pogledu alternativnih saobraćajnih rješenja.
Stoga bi trebalo da nadležni općinski organi, u saradnji sa implementacionim partnerima, preduzmu radnje za blagovremeno obavještavanje i osiguravanju građana o intervencijama na infrastrukturi i to korištenjem različitih kanala komunikacije kako bi se izbjegle nezavidne situacije za učesnike u saobraćaju.

Unazad nekoliko mjeseci radovi su izazvali nezadovoljstvo građana, nepažnja radnika ugrožava i otežava građanima svakodnevni život.

Na jednom snimku se može vidjeti da betonske čaše “prelijeću” prolaznike prije nego što ih polože na zemlju

„Dinamika dosadašnjeg rada na revitalizaciji javnih prostora u prvoj istorijskoj oblasti Prizrena, odnosno trgu Šadrvan, nije na zadovoljavajućem nivou, na osnovu početnih rezultata mini ankete sprovedene sa predstavnicima 33 preduzeća u “Šadrvan” i u “Šaip Spahiu” ulici. Čak je i transparentnost u pogledu napretka ovih radova nedovoljna za ispitane firme, jer se trenutno suočavaju sa negativnim efektima na svoju djelatnost, objavila je organizacija EC MA NDRUSHE.

Od 33 ispitanika, njih 17 je izjavilo da je djelimično informisano o radovima u ovoj oblasti, dok je još 16 istaklo da uopšte nisu informisani.
Na osnovu zapažanja 28 ispitanika (85%), radovi se izvode sa djelimičnim prekidima, dok još 5 (15%) smatra da je posao prekinut u cjelosti.

Kao najveći izazovi poslovanja izdvojene su prepreke u prometu za ulazak u posao (94%), nepravilno vođenje radova (85%), akustično zagađenje (55%) itd.

Dosadašnji radovi u ovoj oblasti negativno su uticali na poslovanje 97 odsto privrednih subjekata, dok njih 70 odsto nema informaciju koliko će trajati radovi na ovom kapitalnom projektu.

Glavna preporuka privrednika lokalnim vlastima je da se radovi na ovom području izvode prije ljetne sezone, da postoji veća koordinacija između majstora, kao i veći nadzor od strane općinskih organa.

Istraživanja sa poslovnom zajednicom u ovoj oblasti će se nastaviti, a puni rezultati istraživanja biće objavljeni u narednim sedmicama“, navodi se na kraju ovog saopštenja.

Go to TOP