Održan okrugli sto-Udruženja prosvjetnih radnika Bošnjaka Kosova: Diskusija oko problema nabavke knjiga

U subotu u Prizrenu je održan okrugli sto Udruženja prosvjetnih radnika za nastavu na bosanskom jeziku ¨UPRBK¨, na kojem se razgovaralo o raznim pitanjima, ali uglavnom o osiguranju udžbenika, prenosi Kosova.info

Na početku ovog okruglog stola na kojem su, pored čelnika i članova udruženja, bili i potpredsjednica Vlade Emiliia Redžepi i savjetnik u Ministarstvu obrazovanja Elvis Karadolami i drugi. Predsjednica udruženja Sabina Birdaini-Dana kazala je da je svrha djelovanja ove organizacije rješavanje različitih problema u obrazovanju vezanih za učenje na bosanskom jeziku, što je povezano i sa trenutnom situacijom uzrokovanom kašnjenjem u obezbjeđivanju školskog pribora za učenike.

Član udruženja, Arif Haljiti, predložio je da ministarka obrazovanja Arbërie Nagavci izađe sa zvaničnim stavom o ovom pitanju i drugim pitanjima vezanim za učenje na bosanskom jeziku. O temi koja je izazvala najviše debata za ovim stolom, obezbeđivanje školskog pribora, prisutnima se obratio savjetnik u MONT-u Elvis Karadolami, koji je rekao da će školski dnevnici uskoro biti isporučeni u obrazovne ustanove, dok će u roku od 10 dana knjižare biti opremljen udžbenicima za distribuciju učenicima. On je rekao da će, ukoliko vrijednost nabavke školskog pribora bude veća od 80 eura, roditeljima biti naknadno isplaceno obeštećene.

Zamenica premijera, Emilija Redžepi, uvjerila je prisutne da će oko ovog pitanja sve biti završeno. Za ovim stolom razgovaralo se i o drugim temama koje se poklapaju sa učenjem na bosanskom jeziku, kao što su: nedostatak obrazovnog okvira, spajanje odjeljenja, konkursi za popunjavanje radnih mjesta i drugo.

Na konstataciju da je bošnjački kulturni centar uzurpiran od strane lokalne vlasti PDK a odnosno da pokušavaju da unište taj centar. Redžepi je rekla da iako je ona ta koja je godinama gradila taj centar da je centar završen sredstvima vlade Kosova, sada je taj centar bez bošnjaka ali da neće tako to ostaviti i da se mora taj objekat vratiti Bošnjacima.

Go to TOP