Od skeča “Marš za pravdu” u izvedbi Grupe Wagner kroz tzv. “pokušaja puča” do vesti koja najavljuje kraj…

Skeč u izvedbi prokremaljske grupe Wagner “Marš za pravdu” šefa ruske paravojne formacije Vagner Jevgenija Prigožina je “možda” bio prekinut, ali dve nedelje kasnije Kremlj se i dalje bori sa rukavicom koju je “bacio” u lice Vladimiru Putinu ustvari najavljuje tzv. End game ili težnju ka konačnici zatvaranja Evropskog platoa prenosi Kosova.info

Prema izveštajima, rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MVD) otišlo je toliko daleko da je pokrenulo istragu o nivoima javne podrške, koja se zasniva na praćenju objava na društvenim mrežama i onlajn pretraga ruskih građana što više liči na pripremu upotrebe ruskog programa za regruotovanje koji po uzoru na onaj kineski o klasifikaciji stanovnišva.

Njihovi nalazi, koje su presreli i objavili ukrajinski obaveštajci, sugerišu da je 17 od 46 regiona Rusije stalo na stranu Prigožina. Putin je dobio podršku samo 21 regiona, dok je preostalih osam ostalo podeljeno što govori u prilog analitičkom pristupu koji za ovako kratko vreme nemože generirati na klasičan način.

Tačnije, Moskva, na primer, podržava ruskog predsednika, ali to nije slučaj sa njegovim “rodnim” gradom – Sankt Peterburg tačnije gradom koji mu ne bio odskočna daska nakon povlačenja KGB-a i Štazija iz Istočne Nemačke tzv. DDR-a koji su izrazili spremnost da stanu iza “šefa” Vagnera što je opet posredno Putin?

Ovo je vest koja je Putina pogodila na “ličnom” nivou. Javna podrška Prigožinu u Dagestanu većinski muslimanima naseljenoj jednoj od republika Ruskog saveza navodno iznosila 97 odsto. Što ukazuje da će ova grupa biti sredstvo za jačanje vlasti autokrate kroz represivne mere za primer ostalim prozapadnim Rusima.

I čitava teorija oko mogućeg “građanskog rata” je svakako poruka zapadu da se iznađe rešenje na štetu Ukrajine ili oružja za masovno uništenje uključujući i nuklearni arsenal može dospeti u ruke neke od “islamističke” skupine. I iluziji o značaju Rusije na političkoj areni koja se trenutno meri sa zemljama u Afričkom kontitentu nakon svih sankcija i izolacije u kojoj za manje od godinu dana Rusija uspela da prestigne Severnu Koreju.

U razgovoru za prorežimsku medijsku kuću Meduza, dva izvora iz savezne vlade rekla su da su Putinovi zvaničnici sazvali krizni sastanak sa regionalnim liderima i ruskim ambasadama kako bi pojačali podršku. Ovo nisu procedure udobne administracije. Što je jedini alat koji mogu da koriste da bi predstavili alarmantnost situacije.

Očigleno da nemože biti iznenađenje nakon što je Ruski savez postao najveća korporativna država kojoj nije ravno ni bivša Rusija pod nekadašnjim carevima. Dok je priča o raspadu toliko nerealna imajući u vidu činjenicu da se ne radi o državama članicama nego Ruskim kolonijama koje Kremlj drži pod kontrolom marionetskim režimima.

Dagestan brska državica naseljena većinski muslimanskim stanovništvom je bilo jedno od prvih mesta koje je Putin posetio nakon performansa sa tenkovima na prikolicama kamiona Wagnera na 200 km od centra Moskve.

Takođe, ranije ove nedelje, Putin je najavio da će region dobiti oko 50 miliona evra za ulaganje u lokalnu infrastrukturu ili par desetina kilometara lokalnih puteva. I sve govori u prilog da se zapravo radi o ophođenju kao sa domorodačkim stanovništvom a nikako da je u pitanju panika nego iznova dokazivanje autoriteta.

Još samo prokremaljski ili analitičari saradnici razmišljaju zašto Prigožinov “ustanak” protiv Putina nije “uspeo”?

Prema uslovima “primirja” sa Moskvom uz “posredovanje Belorusije” još jedne kolonije na čijem je čelu senilni predsednik, Prigožin bi trebalo da bude u “samonametnutom” egzilu u Minsku, što po svemu sudeći nije slučaj jer je viđen da je na slobodi u Sankt Peterburgu.

Kremlj je rekao da ne znaju gde se nalazi niti da im je stalo; da nema mogućnosti ni da ga prati. Neki bi mogli tvrditi da je ovo pokušaj da se izbegne njegova legitimacija – ali neuspeh da se kazni Prigožin razotkriva pravu nameru Putina da izvrši zamenu vlasti u Belorusiji sa nekim ko je voljan da kao što je to bio ratni zločinac Balkanski kasapin Slobodan Milošević ratuje do poslednjeg Srbina.

Što se tiče jedne od privatnih vojski Kremlja Grupe Wagner koja je logistički ali i u razmeni informacija zapravo deo uključena ruske vojsku i vrh noža koji zadire u više svetskih konflikta na četiri kontinenta, ali u praksi aktivno regrutuje iz svoje nove baze u Belorusiji i ne okleva da se ponovo razgrana pre svega u Estoniji a nešto nakon toga i Letoniji, Litvaniji radi zatvaranja tzv. Evropskog platoa pre nego što Švedska uđe u NATO i Baltik postane novo ledeno more za njihovu pomorsku flotilu a Kalinjingrad zaboravljena noćna mora iz perioda hladnog rata.

Wagnerovi telegram kanali pozvali su pretplatnike da se ovog vikenda okupe u Sankt Peterburgu.

„Delićemo majice, etikete, bedževe, nalepnice. Mogao bi da se pojavi i Prigožin“, navode.

Sve ovo, uz mogućnost da je Prigožin u Rusiji i da se grupa Wagner reorganizuje, može da signalizuje da je dimna zavesa kodnog imena “državni udar” uspeo u nameri da proširi front na druge države EU i da će tek doći do eskalacije sukoba ovog puta u formi tzv. narodne pobune ruske manjine ili kao što to marionetske političke organizacije sateliti rusije u EU rade u Srbiji, Crnoj Gori, manjem BiH entitetu ali i Kosovu preko Srpske liste, Civilne zaštitet i Severne brigade te Noćnih vukova i dobrovoljaca iz Humanitaronog centra Niš i td.

Go to TOP