O'Brien o Genocidu u Srebrenici: Suočite se s istinom!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i euroazijske poslove State Departmenta Jamesom O'Brienom.

– Imali smo jedan dobar razgovor. To je dio programa u okviru kojeg ću se vidjeti sa drugim predstavnicima društva, uključujući patrijarha. Jedna od tema s Vučićem bila je njegov put na sjednicu UN-a. Moram biti jasan po pitanju američkog stava – Kosovo je prihvatilo obavezu o formiranju ZSO, rekao je O'Brien.

On je govorio i o glasanju o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

– Morate da znate da je i u mojoj zemlji bilo puno govora o našoj sopstvenoj historiji. Kada govorimo o Srebrenici, bio sam mladi advokat, radio na istraživanju ratnih zločina, bio dio prvog tima koji je radio istragu. Mnogi počinioci su bili u istražnom postupku i tome služi sudski proces. Najteži dio istrage je bio kada su nam snage iz Vlade Srbije morale garantovati sigurnost, tada su predstavnici UN-a bili s nama, dok smo tražili istinu. Moramo da se suočimo s istinom, tada smo bili partneri. Osjećam da je glavna tema razgovora danas bila ta kako da i dalje budemo partneri, rekao je O'Brien.

Vučić je na početku rekao da američke komapanije sve više investiraju u Srbiju te da grade autoputeve i hidropotencijale.

– Što se tiče Kosova, o malo čemu smo saglasni. Saglasni smo da moramo očuvati mir i stabilnost. Imamo različite stavove i po pitanju Srebrenice. Govorili smo o Srebrneici dugo. Posebno sam zabrinut kako će da to poremetiti odnose u regionu. Ne zaboravite to je donijeto od strane jednog naroda, protiv drugog naroda, rekao je Vučić te cinično poručio kako je to upriličeno na važnu “29. godišnjicu”.

On je rekao da zna da kada Amerika podigne dva prsta, jedan prst ima 70 zemalja uz sebe.

– Mi ćemo im se suprotstaviti, to je sve što mogu da vam obećam, rekao je Vučić.

Go to TOP