Objavljen snimak kako ukrajinski pomorski dron pogađa jedan od najmodernijih ruskih brodova

Ruski ratni brod Ivan Khurs napala su tri pomorska drona ukrajinskih oružanih snaga, saopćilo je u srijedu rusko ministarstvo odbrane. Rusko ministarstvo odbrane tvrdilo je da su dronovi uništeni, ali Ukrajinci su objavili snimke koji tvrde drugačije.

Ruski dužnosnici su prvo objavili snimak koji pokazuje kako ruski brod puca, pogađa i uništava jedan od pomorskih dronova.

“Svi neprijateljski čamci su neutralizirani standardnim oružjem ruskog ratnog broda 140 kilometara sjeveroistočno od Bosporskog tjesnaca”, napisalo je rusko ministarstvo odbrane o sva tri mornarička drona.

Međutim, čini se da druge snimke s kamere na brodu koje su u četvrtak podijeljene na Telegramu i proukrajinskim društvenim medijima pokazuju da je barem jedno ukrajinsko plovilo bez posade udarilo u ruski ratni brod. Snimak je naknadno objavilo i ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Napad na ruski brod Ivan Khurs

Iz Kijeva trenutno nije bilo komentara o ovoj situaciji, izvijestio je Reuters.

Ivan Khurs jedan je od najmodernijih ruskih brodova u Crnomorskoj floti i ima posadu od 120 članova. Porinut je 2017. godine. Riječ je o izviđačkom brodu naoružanom mitraljezima 14,5 mm i prijenosnim sistemima protivzračne odbrane, piše Novi glas Ukrajina.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da Ivan Khurs štiti plinovode TurkStream i Blue Stream, koji prenose plin iz Rusije u Tursku. “Nastavlja ispunjavati svoje zadaće”, nakon incidenta, reklo je ministarstvo, a prenosi Reuters.

Go to TOP