Novi standard muzičke industrije: Bend Coldplay smanjio za oko 60 odsto emisiju CO2 na turneji

Bend Coldplay uspio je smanjiti izravnu emisiju ugljika na svojim nastupima za 59 posto, što ih čini jednim od prvih ekološki osviještenih bendova u svijetu.

Naime, kada su članovi benda 2021. godine najavljivali turneju “Music Of The Spheres”, otkrili su da će smanjiti izravnu emisiju ugljika na svojim nastupima za najmanje 50 posto u usporedbi s prethodnom turnejom

No, nedavno su objavili da su već premašili ovaj cilj, postigavši ​​59 posto smanjenja izravnih emisija ugljika tokom prve dvije godine turneje. Informaciju o tome potvrdili su i iz MIT Environmental Solutions Initiative.

Kako dalje navode, ovo izvanredno postignuće dokaz je preciznog planiranja, inovativnih rješenja i predanosti svih uključenih u turneju. S tim u vezi postigli su brojne pozitivne rezultate kao što je sedam miliona posađenih stabala, koje je podržala organizacija One Tree Planted. Na taj način obnovili su približno 10.000 hektara zemlje u 24 države.

Također, koristili su reciklirane baterije za nastupe i LED narukvice, koje su fanovi vraćali poslije nastupa, a uspjeli su postaviti i dva uređaja za čišćenje oceana i uštedjeti na gorivu za letove. Posebno ističu i da je 72 posto otpada preusmjereno na recikliranje i kompostiranje te da je onima kojima je to potrebno donirano 9.625 obroka i 90 kilograma higijenskih proizvoda,

Iako su postigli značajne rezultate, članovi benda priznaju da još uvijek imaju mnogo toga učiniti. Oni će se nastaviti zalagati za industrijske standarde u održivom obilasku i izvještavanju o emisijama, radeći s partnerima na stvaranju osnovnih vrijednosti ugljičnog otiska za različite vrste putovanja.

Profesor John E. Fernandez iz MIT Environmental Solutions Initiative pohvalio je Coldplay za njihovo vodstvo u održivosti. On je naveo da bend postavlja novi standard za cijelu muzičku industriju sa značajnim napretkom u smanjenju emisija od turneja.

Coldplay je za održivost uključio i fanove. Otprilike jedna trećina publike koristila je javni prijevoz, a četiri posto putovalo je metodama bez ugljika poput hodanja ili vožnje biciklom, čime su značajno smanjene neizravne emisije.

Go to TOP