Njujork Tajms: Izrael otkrio više podzemnih bunkera ispod Gaze

Autori: Adam Goldman, Ronen Bergman, Patrick Kingsley i Gal Koplewitz / Izvještavanje iz Tel Aviva, Jerusalema, Pojasa Gaze i Washingtona za NY Times
Prevod i adaptacija: Berzat Berzati

Jedan tunel u Gazi bio je dovoljno širok da visoki zvaničnik Hamasa može ući unutra. Drugi se protezao skoro tri fudbalska igrališta i bio je sakriven ispod bolnice. Ispod kuće višeg komandanta Hamasa, izraelska vojska je pronašla spiralno stepenište koje vodi do tunela dubokog otprilike sedam spratova.

Ovi detalji i nove informacije o tunelima, koje je izraelska vojska objavila i dokumentovane video i fotografijama, naglašavaju zašto su se tuneli smatrali velikom prijetnjom izraelskoj vojsci u Gazi i prije početka rata.

Ali izraelski zvaničnici i vojnici koji su od tada bili u tunelima – kao i sadašnji i bivši američki zvaničnici sa iskustvom u regionu – kažu da su ih obim, dubina i kvalitet tunela koje je izgradio Hamas zapanjili. Čak su i neke od mašina koje je Hamas koristio za izgradnju tunela, uočene u snimljenim video zapisima, iznenadile izraelsku vojsku.

Izraelska vojska sada vjeruje da ispod Gaze ima daleko više tunela.

U decembru je procijenjeno da mreža iznosi 250 milja. Visoki izraelski zvaničnici odbrane, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o obavještajnim pitanjima, trenutno procjenjuju da je mreža između 350 i 450 milja – izvanredne brojke za teritoriju koja je u najdužoj tački samo 25 milja. Dvojica zvaničnika su takođe procenila da postoji blizu 5.700 odvojenih šahtova koji vode do tunela.

Brojevi nisu mogli biti neovisno potvrđeni, a postoje različite procjene izraelskih zvaničnika o povećanom opsegu mreže tunela, na osnovu različitih obavještajnih podataka. Ali ogromni napori Hamasa da militarizira enklavu nisu sporni; niti su obavještajni neuspjesi izraelske vojske u potcjenjivanju obima i važnosti mreže za opstanak Hamasa.

Na sastanku u januaru 2023., visoki izraelski vojni zvaničnik rekao je da tuneli neće čak ni biti faktor u budućem ratu s Hamasom zbog izraelske vojne snage, prema transkriptu diskusije koji je pregledao The New York Times.

“Hamas je iskoristio vrijeme i resurse u posljednjih 15 godina da pretvori Gazu u utvrdu”, rekao je Aaron Greenstone, bivši C.I.A. oficir koji je intenzivno radio na Bliskom istoku.

Izraelski cilj u Gazi sada je povezan sa uništavanjem tunela. Zasluge… Avishag Shaar-Yashuv za The New York Times

Za izraelsku vojsku, tuneli su podzemna noćna mora i srž Hamasove sposobnosti da preživi. Svaki strateški cilj Izraela u Gazi sada je povezan sa brisanjem tunela.

“Ako želite uništiti vodstvo i arsenal Hamasa, morate uništiti tunele”, rekla je Daphné Richemond-Barak, stručnjak za tunelsko ratovanje na Univerzitetu Reichman u Izraelu. “Postao je povezan sa svakim dijelom vojnih misija.”

Hamas je uložio velika sredstva u tunele jer nema resurse ni broj da se bori protiv izraelske vojske u konvencionalnom ratu. Grupa koristi tunele kao vojne baze i arsenale i oslanja se na njih kako bi neotkriveno premjestila svoje snage i zaštitila svoje vrhovne komandante.

Jedan dokument iz 2022. pokazuje da je Hamas u budžetu izdvojio milion dolara za vrata tunela, podzemne radionice i druge troškove u Khan Younisu.

Zvaničnici izraelske obavještajne službe nedavno su procijenili da postoji oko 100 milja tunela neposredno ispod Khan Younisa, najvećeg grada na jugu Gaze, gdje su izraelske snage sada u teškim borbama. Yahya Sinwar, vojni vođa Hamasa u Gazi, imao je dom u Khan Younisu.
Osim toga, izvještaj iz 2015. ukazuje da je Hamas potrošio više od 3 miliona dolara na tunele širom Pojasa Gaze, uključujući mnoge izgrađene u okviru civilne infrastrukture i osjetljivih lokacija kao što su škole i bolnice, saopćila je izraelska vojska.

Izraelska vojska je saopštila da je pronašla dve vrste tunela: one koje koriste komandanti i druge koje koriste operativci. Komandni tuneli su dublji i udobniji, što omogućava duži boravak i upotrebu keramičkih pločica. Ostali tuneli su više spartanski i često plići.

Izraelski zvaničnik je rekao da je vojska možda provela godinu dana locirajući samo jedan tunel, ali sada je kopnena kampanja pružila mnoštvo informacija o podzemnoj mreži Gaze.

Izraelska vojska je ispitala kompjutere koje koriste Hamasovi operativci zaduženi za izgradnju tunela kako bi pronašli podzemne prolaze, rekao je visoki izraelski zvaničnik. Neki dokumenti zarobljeni u ratu također su važni. Izraelska vojska pronašla je spiskove porodica koje su “ugostile” ulaze u tunele u svojim privatnim kućama.

U jednom slučaju, izraelski vojnici su locirali kartu tunela u Beit Hanounu, gradu na sjeveru Gaze, i iskoristili je da pronađu i unište tunele. Čak i sa ovim obavještajnim podacima na bojnom polju, borbe u Gazi oko tunela su bile naporne. Izraelska vojska izvještava da je od početka kopnene kampanje ubijeno skoro 190 vojnika, a oko 240 teško ranjeno. Ali vojska nije objavila broj mrtvih i ranjenih u vezi sa ratom u tunelima.

Dvojica izraelskih vojnih zvaničnika procijenila su da postoji blizu 5.700 odvojenih šahtova koji vode do tunela. Zasluge…Tamir Kalifa za The New York Times

Jedan vojnik, pod uvjetom da ostane anoniman iz sigurnosnih razloga, rekao je da je nadgledao uništavanje oko 50 tunela u Beit Hanounu. Svi su bili zarobljeni, rekao je. Vojnik, oficir u borbenim inženjerijama, rekao je da je njegova jedinica pronašla bombe skrivene u zidovima i masivnu eksplozivnu napravu koja je bila ožičena da se aktivira daljinski.

Vojnik, koji je bio rezervista i od tada je otpušten, rekao je da je uređaj napravljen u fabrici i da ima serijski broj. Da je eksplodirala, bomba bi ubila svakoga u tunelu i direktno izvan njega, rekao je.
Hamas je u novembru objavio video koji pokazuje kako je namamio grupu od pet izraelskih vojnika na ulaz u tunel u Beit Hanounu, a zatim koristio bombu pored puta da ubije vojnike.

Gospođa Richemond-Barak je rekla da je Hamas uvezao taktiku od sirijskih pobunjenika koji su ubili desetine vladinih vojnika u napadu tunela 2014. godine u Alepu.

Izraelski vojnici su 8. januara odveli novinare da vide tri tunelska okna u centralnoj Gazi — jedan unutar jednospratne zgrade farme na periferiji Bureija, drugi unutar civilne čeličane na rubu Maghazija i treći unutar šupe u blizini čeličane.

Okno u čeličani je bilo najdublje i najsofisticiranije. Spuštao se otprilike 30 metara i bio je opremljen nekom vrstom lifta. Vojnici su rekli da je korišten za transport dijelova municije koji su bili oblikovani u čeličani. U blizini je ležala kanta granata ili raketnih glava. Vojnici su rekli da su granate bile zasnovane na šablonu žute minobacačke granate američke proizvodnje na kojoj je ispisano “20 mm minobacačka granata; Lot 1-2008.”

Vojnici nisu pustili novinare u okno, pozivajući se na opasnost od eksplozija, ali su rekli da će Hamas nositi dijelove municije u tunel kako bi ih prevezli do drugog dijela mreže tunela, gdje će biti opremljeni eksplozivom.

Rečeno je da tunel vodi do obližnje šupe napravljene od valovitog gvožđa. Novinare su otpratili do te šupe, gdje su vidjeli 10 velikih raketa dugih oko tri metra i obojenih maslinasto zelenom bojom. Rakete su bile smještene u duguljastim kavezima, vjerovatno korištenim za njihov transport.

Vojnici su rekli da su rakete imale domet od otprilike 60 milja. Okno u podu vodilo je pod zemlju, ali je bilo nejasno kamo vodi šaht, niti koliko je duboko. Činilo se pliće od prvog okna.
Logotip brigada Qasam, vojnog krila Hamasa, bio je zalijepljen na zid.

Kasnije je izraelska vojska objavila fotografije i video zapise okna i drugih obližnjih objekata. Fotograf Timesa je također dokumentirao vojnu infrastrukturu.

Vojnici su takođe odveli novinare da vide treći šaht tunela u jednospratnoj poljoprivrednoj zgradi u Bureiju, otprilike kilometar severnije, okružen poljoprivrednim zemljištem. Rekli su da je šaht bio sakriven iza zaključanih vrata, koja su im odnesena sa šarki. Novinarima ponovo nije dozvoljen ulazak u tunel.

Napolju, otprilike 100 metara dalje, činilo se da su vojni buldožeri iskopali dio tunela koji vodi od gospodarske zgrade. Bio je otprilike pet jardi ispod površine, lučnog oblika i dovoljno širok da jedna osoba može udobno proći.

Izraelska vojska pronašla je dvije vrste tunela: one koje koriste komandanti i druge koje koriste operativci. Zasluge… Avishag Shaar-Yashuv za The New York Times

Hamas je poboljšao svoju sposobnost prikrivanja tunela, ali visoki dužnosnik je rekao da je izraelska vojska otkrila jedan od operativnih modela grupe. Zvaničnik ga je nazvao “trougao”. Kad god izraelska vojska pronađe školu, bolnicu ili džamiju, vojnici znaju da mogu očekivati da će locirati sistem podzemnih tunela ispod sebe, rekao je zvaničnik.

Uništavanje tunela nije lak zadatak, rekao je zvaničnik. Treba ih mapirati, provjeriti da li postoje taoci i ne samo oštetiti nego učiniti nepopravljivim. Nedavni pokušaji da se tuneli ruše tako što će ih poplaviti morskom vodom su propali.

Zvaničnik je procijenio da bi mogle potrajati godine da se sistem tunela onemogući.
Julian E. Barnes je doprinio izvještavanju iz Washingtona.

Adam Goldman piše o F.B.I. i nacionalna bezbednost. Novinarstvom se bavi više od dvije decenije.

Ronen Bergman je pisac za The New York Times Magazine, sa sjedištem u Tel Avivu. Njegova najnovija knjiga je „Ustani i ubij prvi: Tajna istorija izraelskih ciljanih ubistava“, koju je objavio Random House.

Patrick Kingsley je šef Jerusalimskog biroa koji pokriva Izrael i okupirane teritorije. Izvještavao je iz više od 40 zemalja, napisao dvije knjige i prethodno je obradio migracije i Bliski istok za The Guardian.

Go to TOP