Njemački poslanik o izjavi Eskobara: Formiranje zajednice opština, uopšte nije vezano za ulazak Kosova u Savjet Evrope

Berlin je uznemirila izjava specijalnog izaslanika Sjedinjenih Država Gabrijela Eskobara da Kosovo ima druge uslove za ulazak u Savjet Evrope u Prištini.

Zamjenik njemačkog Bundestaga Knut Abraham oštro je odgovorio na komentare američkog emisara.

Abraham kaže da Escobar ne mora biti uključen u ovu stvar, jer je samo na Vijeću Evrope da odluči ko je ispunio uslove da se pridruži ovoj organizaciji.

„Bio sam iritiran, ali i iznenađen komentarima koje je u Prištini dao specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Koliko ja znam i informisan, Kosovo ne planira da postane članica Sjedinjenih Država. Dakle, ovaj američki gospodin treba da prepusti Vijeću Evrope da odlučuje o svojim pravilima, a ne da nameće nove uslove u ovom procesu. Naravno, Zajednica opština sa srpskom većinom je važna tačka, ali to uopšte nije vezano za ovaj proces”, rekao je on.

Dalje, njemački poslanik kaže da je sprovođenje odluke Ustavnog suda za manastir Dečane bio jedini preostali uslov da Kosovo uđe u Savjet.

„Sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova za manastir Dečane bio je jedini preostali uslov da Kosovo postane članica Saveta Evrope, kako piše u izveštajima koje imamo. Ovdje samo govorim o Vijeću Evrope, koje je nezavisno tijelo sa svojim pravilima i uslovima koji određuju ko može postati država članica”, dodaje on.

Konzervativni poslanik pokazuje da Njemačka podržava Kosovo u ovom procesu i da se nada da zemlje saveznice neće promijeniti svoj pristup u poslednjim trenucima.

„Veoma sam optimista da Kosovo može da postane članica Savjeta Evrope jer je ispunilo uslove. Naredne sedmice će biti odlučujuće za članstvo Kosova u ovoj organizaciji. Ono što mogu da kažem je da njemačka delegacija snažno podržava Kosovo u tom pogledu. Sada je na nama da ubedimo zemlje koje su malo skeptičnije u pogledu podrške Kosovu da se organizuju u ovu organizaciju. Nema smisla da se Srbija u ovom procesu angažuje protiv Kosova, jer bi srpska zajednica imala koristi od članstva Kosova u Savjetu“, zaključuje njemački poslanik za tëvë1.

Rusija je isključena iz Savjeta Evrope, dok dvije trećine država članica ove organizacije priznaje nezavisnost Kosova.

U Savjetu Evrope odluke se donose većinom, tako da je mogućnost prijema Kosova realna.

Go to TOP