Niz optužbi na račun Vlade Kosova za “neuspeli eksperiment” na severu

Šef PG u Skupštini ispred opozicionog AAK-a Besnik Tahiri nakon sastanka predsjedništva Skupštine ustvrdio je da su vanredni lokalni izbori na severu “eksperiment” premijera Aljbina Kurtija, koji, kako je rekao u ponedeljak nije uspreo prenosi Kosova.info.

On je posle sednice Predsedništva Skupštine rekao da Srpska lista, a ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ne mogu da uslovljavaju Kosovo “pošto imamo državu, institucije i parlament”.

„Srpska lista nije u poziciji da uslovljava Kosovo, a nije ni Vučić. Imamo državu, institucije i parlament… Mi smo kao AAK bili previše pošteni prema ovoj Vladi. Mi smo jedini izašli i rekli, gospodine premijeru, nemojte izlaziti na izbore jer ulazite u eksperiment iz kojeg ne možete izaći. Desilo se ono što je rečeno”, dodao je.

Prema njegovim rečima, serijsko održavanje izbora u severnim opštinama koštaće kosovski budžet, a naglasio je da je “lekcija koju je izvukao iz ovog procesa da u pitanjima suvereniteta treba da postoji ozbiljna komunikacija”.

Povodom izglasavanja nepovjerenja Vladi Kurtija, član PG sa najmanje članova u rangu sa Multietničkom grupom rekao da proces napreduje i i da očekuje razgovore sa drugim opozicionim partijama.

I istakao da su na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak zakazane dvije sjednice: jedna u srijedu, gdje će se nastaviti sa preostalim tačkama, a druga nova sjednica u četvrtak.

On je rekao da su pokrenuli raspravu o rebalansu budžeta koji se odnosi na lična primanja.

“Važno je da će Zakon o izborima doći u Skupštinu i da će se razmatrati u četvrtak, a interpelacija sa ministrom finansija vezana za koeficijent za javne funkcionere, njegovo povećanje, sa amandmanom. Raspoređivanje sredstava koja su blokirana za kapitalne projekte. Još uvijek nemamo datum ročišta, ali vjerujem da će nas obavijestiti u narednih nekoliko dana.”

Go to TOP