Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Nakon optužbe člana Vlade Brnabić na račun Vlade Nemačke za državni terorizam Gašić tvrdi da je posredi “upitnik” koji nedostaje?

Izvor: DW

Savezna Vlada Nemačke odbacuje „insinuacije“ člana kabineta Brnabić ministra Bratislava Gašića koji je očigledno autonoman kao stari prijatelj srbijanskog predsednika Vučića navodi se u odgovoru za DW. Kako se dodaje, Nemačka ne zna ko je ubio kosovskog Srbina i političara Olivera Ivanovića prenosi Kosova.info

Berlin je zatražio hitno objašnjenje Vlade Brnabić povodom optužbi koje je na račun Nemačke izrekao član njenog kabineta ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Dok sa jedne strane smenjen ministar privrede po hitnoj proceduri po narudžbini sa druge strane Brnabić bez realne mogućnost da traži odgovornost od ijednog člana kabineta što je slučaj sa Gašićem.

Gašić je prethodno izjavio da se „ubica“ Olivera Ivanovića nalazi „pod zaštitom“ nemačkih organa, te da Berlin ne dostavlja tražene podatke Srbiji insinuirajući da se radi o kosovskom Albancu ali izbegavajući da uđe u detalje.

„Odlučno odbacujemo insinuacije da počinilac stoji pod zaštitom nemačkih organa“, navodi jedan portparol Vlade Šulca u pisanom odgovoru na upit DW.

„Savezna Vlada nema saznanja o tome ko je ubio Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine i zamolila je srbijansku Vladu(Brnabić) da što je pre moguće razjasni optužbe srbijanskog ministra unutrašnjih poslova“, dodaje se u odgovoru.

Iz Vlade Olaf Šulca nisu konkretno odgovorili na pitanja o tome da li bi optužbe mogle da imaju posledice po odnose dveju zemalja, kao ni šta je konkretno Srbija tražila i šta su nemačke službe prosledile povodom ubistva Ivanovića.

„Nemačka i Srbija tesno sarađuju na mnogim poljima koja nas povezuju“, navodi se uopšteno u odgovoru.

Misteriozni upitnik

U sredu (21. jun) je član kabineta Brnabić ministar policije Bratislav Gašić (SNS) na sednici Skupštine naveo da srbijanski organi „tačno znaju ko je ubica“ i dodao:

„I tražili smo od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke“, rekao je Gašić.

Posle demantija koji je najpre stigao iz nemačke ambasade u Beogradu, član Vlade Brnabić je idućeg dana tvrdio da su njegove reči pogrešno prenete, to jest da nedostaje upitnik.

Prema novim Gašićevim tvrdnjama, on je samo pitao da li je „taj čovek“ pod zaštitom nemačkih organa, premda je rečenica bila jasno formulisana kao izjavna i nigde se ne može prepoznati upitni ton.

„Smatra li on medije i sve nas (plus Nemce) za glupe i nepismene?“, pita se u jednom komentaru glavni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm. Prema njegovom tumačenju, Gašić je nespretno optužio Nemačku maltene za „državni terorizam“, a onda pokušao da se iskobelja iz situacije.

Šta je sve nejasno

Kako DW saznaje od izvora u Beogradu, kada Gašić pominje navodnog ubicu, on misli na jednog nemačkog državljanina albanskog porekla. Ali, osim što je nemoguće potvrditi Gašićevu verziju priče, ostalo je nejasno i šta znači da je neko „pod zaštitom“ nemačkih organa.

Iz srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine, kod kojeg je već godinama predmet ubistva Olivera Ivanovića, za Insajder su naveli da je stvar još u fazi predistrage. U prevodu – nema ni optužnice, ni poternice čak petu godinu.

Gašić je u dva izlaganja naveo da je Srbija tražila satelitske snimke, zatim da „nemački bezbednjaci“ nisu Srbiji dostavili video-zapise sa lica mesta koje su navodno tražili od kosovske policije, kao ni rezultate veštačenja iz prostorija Ivanovićeve stranke koja su obavljena u nemačkom Vizbadenu.

https://www.danas.rs/vesti/politika/bratislav-gasic-spreman-sam-da-bez-problema-odem-na-poligraf/embed/#?secret=BP04SOKvXG#?secret=Hn0N9M2kms

No, teško da će Berlin javno reagovati na te navode. Kako se čuje u krugovima bliskim nemačkoj Vladi, detalji saradnje obaveštajnih službi i policija u ovakvim stvarima moraju ostati poverljivi kako bi saradnja i ubuduće bila moguća.

Targetiran iz Beograda i Prištine

Kosovsko tužilaštvo je još 2019. podiglo optužnicu za „pomaganje u ubistvu“ Olivera Ivanovića, ali ne i za ubistvo.

Priština za „pomoć“ tereti navodnu kriminalnu grupu pod vođstvom Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića. Njih dvojica nisu direktno optuženi, niti su dostupni kosovskom tužilaštvu.

„Činjenica je da je Ivanović godinama bio politički targetiran“, navodi beogradski Insajder.

„Do danas nije otkriveno ko mu je pre ubistva zapalio automobil, upao u stan, ko je zapalio prostorije njegove stranke i ko ga je tajno snimao i snimke dostavljao tabloidima u Srbiji ali je poznato ko je platio u vrhuncu izborne kampanje video u kom se on targetira na komercijalnoj provladinoj TV Pink i TV Most.“

Kao jedan od političkih lidera kosovskih Srba Ivanović je proveo godine u pritvoru pod optužbom za ratne zločine sobzirom na pozicije koje je obavljao u paralelnom sistemu Srbije i “ne”formalnim grupama. Prvostepena presuda je ukinuta, a Ivanović pušten na slobodu početkom 2017.

Oko godinu dana kasnije, ubijen je sa leđa sa više hitaca u Severnoj Mitrovici ispred partijskih prostorija, sistem za nadzor “nije”radio. Od tada se Beograd i Priština međusobno optužuju, a istraga tapka u mestu.

Go to TOP