Nakon 90 odsto prebrojanih glasova Pokret Sloboda je ostvario historijsku pobjedu u Sloveniji

Prebrojano je više od 90 posto glasova na izborima u Sloveniji i čini se da će pet stranaka ući u državni parlament. Veliki pobjednik i iznenađenje izbora je Pokret Slobode kojeg predvodi Robert Golob.

U parlament će ući Pokret Slobode, SDS, NSi, SD i Ljevica. Slovenački mediji javljaju da je ovo najmanja lista koja je prešla cenzus na svim dosadašnjim izborima.

Time će Pokret Slobode dobiti najviše mandata od svih parlamentarnih partija do sada – čak 41 poslaničko mjesto.

Prema podacima Državne izborne komisije (DVK), trenutna izlaznost je 66,3 posto. Prebrojano je 94,21 posto glasova , a prema nezvaničnim rezultatima, nova stranka na političkoj sceni – Pokret Sloboda ima 34,15 posto podrške, dok je drugi SDS sa 24,05 posto glasova. Slijede NSi (6,99 posto), SD (6,60 posto) i Ljevica (4,16 posto).

Danas su ispod izbornog cenzusa parlamentarne stranke LMŠ (trenutno podržava 3,73%), Povezivanje Slovenije 3,46, SAB (2,54%) i SNS (1,59%). DeSUS je imao 0,64 posto glasova, a prema dosadašnjim rezultatima građanski pokret Resni.ca uživa 2,89% podrške.

Ukoliko se odnos podrške ne bude bitno promijenio do konačnih rezultata izbora, Pokret Sloboda će dobiti 41 mjesto u parlamentu, , 28 ide SDS-u, osam u NSi-u, sedam u SD-u i četiri u Ljevici.

Slovenački pokret pobjeđuje u svim izbornim jedinicama.

Go to TOP