Najnovije UBO istraživanje: Vetvendosje prvi, PDK i LDK ni zajedno nemogu se približiti partiji Aljbin Kurtija

Političke stranke su počele da se spremaju za izbore i njihova snaga se meri anketama. U poslednjoj anketi koju je sprovela kompanija „UBO Consulting“, ima nekih procentualnih promjena. Istraživanje je sprovedeno tokom prve polovine marta sa 907 ispitanika i sa marginom greške plus-minus tri odsto.

Tokom redovnog mjerenja UBO konsaltinga, građani su u anketi upitani i za koga bi glasali da su izbori ove nedelje.

Prema podacima, pokret Vetvendosje je blago porastao na 49,5% u poslednja tri mjeseca. PDK je opao na 17,1 odsto, dok je LDK zabeležio nešto veći pad na 16%, rangirajući se kao treća politička snaga na Kosovu.

Anketa u okviru redovnog omnibusa sprovedena je pre naredbe Vlade za (povraćaj) zemljišta manastira Dečani .

Prema ovom mjerenju javnog mnjenja, koalicija sa NISMA-om ne funkcioniše ni za AAK jer su i dalje u opasnosti od spuštanja ispod cenzusa, računajući marginu greške mjerenja sprovedenog tokom marta ove godine. Koalicija ovih partija, prema ovom istraživanju, ima 6,9 odsto.

Stranka sa dva lidera lista „Guzo“ i u ovom istraživanju je nezapažena sa 0,6 odsto.

Srpska lista, prema ovoj anketi, ima 5,6 odsto.

Ukupno 4,3 odsto ispitanika u ovoj anketi izabralo je drugu opciju kada im je postavljeno pitanje o političkoj partiji za koju bi glasali. U ovoj anketi nije ispiana dijaspora koja donosi veli broj glasova upravo za Vetendosje.

Na poslednjim opštim izborima 14. februara 2021. LVV je dobio 50,28%. Na ovim izborima, PDK je bio drugi sa 17 odsto. LDK, koju je tada predvodio Isa Mustafa, dobila je 12,7 odsto glasova. U međuvremenu, AAK je dobio 7,1 odsto glasova.

Go to TOP