Na crnoj listi kosovski Srbi koji, nisu lojalni Vučiću i imaju komunikaciju sa institucijama Kosova

Dok predstavnici Srpske liste uživaju podršku Beograda da učestvuje u institucijama Kosova i uzimaju ogromne plate,čak i kada se zaklinju na Ustav Kosova onda je sve u redu, ali ako ostali pripadnici zajednice kosovskih Srba imaju neki kontakt ili rade u institucijama Vlade Kosova bivaju pritvoreni, hapšeni ili saslušavani, pod sumnjom da su prekršili ustavnog poretka Srbije.

U Srbiji je 17. aprila privedeno pet pripadnika kosovske policije srpske nacionalnosti i izvršene su „provjere za bezbjednost Republike Srbije“.

Naime, zamjeniku generalnog direktora kosovske policije Dejanu Jankoviću je određen pritvor na 48 sati. ali je pušten na slobodu 18. aprila uveče.

Kosovske vlasti saopštile su da se Srbi zatočeni sa Kosova terete za “kršenje ustavnog poretka Srbije”.

Advokat iz Beograda Božo Prelević rekao je da svi oni Srbi sa Kosova, koji ne slede politiku Srpske napredne stranke na vlasti, mogu biti optuženi za kršenje ustavnog poretka Srbije.

“Međutim, niko ko prati stranačku politiku neće odgovarati, iako je ta stranačka politika duboko neustavna, nezakonita i tako dalje”, naglašava on.

Čak i srpska političarka sa Kosova Rada Trajković, koja živi u Beogradu, smatra da srpske vlasti “represiraju” sve kosovske Srbe koji nisu “lojalni” predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Svi koji nisu lojalni Vučiću i imaju komunikaciju sa institucijama Kosova, nalaze se na crnoj listi u Srbiji“, kaže Trajković.

Vučić je jedan od osnivača Srpske napredne stranke u Beogradu, kao i Srpske liste na Kosovu.

Ova stranka – najveća od Srba na Kosovu – jedina ima podršku zvaničnog Beograda za svoje djelovanje i učešće u institucijama Kosova.

Go to TOP