Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Muslimani danas obilježavaju najradosniji vjerski blagdan, Kurban-bajram

Muslimani u Republici Kosova i širom svijeta danas obilježavaju jedan od najradosnijih vjerskih praznika Kurban-bajram, poznat i kao Hadžijski bajram. Kurban-bajram odlikuje klanje kurbana, što je tradicija poslanika Ibrahima a.s, potom dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama;

Kao i dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u svetim mjestima Mekki i Medini.

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice Kosova na hadž ove godine putuje 1,597 vjernika – što je čin petog stuba islama, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi.

Centralna bajramska svečanost u Prištini se održava u Velikoj džamiji gdje će bajramsku hutbu predvoditi mufija kosovski Naim ef. Trnava.

Nakon obavljenog namaza, pristupa se klanju kurbana; najčešće je riječ o ovnu, a meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Tradicija je da se i priprema obilan bajramski ručak, da se obilaze komšije, prijatelji i rodbina. Bajramu se posebno raduju djeca kada dobijaju poklon u vidu novca, bajram-banku.

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Tokom obavljanja Kurban Bajrama najavljeno je ematsko predavanje posvećeno Kurban-bajramskom blagdanu održaće dr. Selatin Mehani-pedagog u Medresi “Aljaudin” u Prištini.

Kurban Bajramski namaz/moliva u 5:38, će predvoditi Burhanudin ef. Hašanija – glavni imam Prištine.

Dok će hutbu – povodom Kurban Bajramskog blagdana i poruku muslimanima održati muftija kosovski Naim ef. Ternava.

Povodom praznika Kurban-bajrama, prvog dana, 28. juna 2023. godine, Predsjedništvo IZK-a, tradicionalno, organizuje inauguracijski prijem u sjedištu Predsjedništva, od 9.00 do 12.00 sati.

Redakcija portala Kosova.info svim muslimanima želi da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Go to TOP