Ministar Krasnići: Šubarićeva pred suspenzijom zbog diskriminacije kosovskih Albanaca od strane opštine Gračanica!

Vodu i el.energiju su osigurali ličnim sredstvima, dok kuće kosovskih Albanaca nisu ni počele da se grade, već 6 godina u gračaničkom selu Čaglavica na periferiju glavnog grada. Sa bizarnim obrazloženjem im je onemogućen pristup putu od 2018. godine, a opština Gračanica nije izdala nijednu građevinsku dozvolu za stanovnike kosovske Albanace. Iako i sami imaju obavezu da asfaltiraju puteve, sada ne prihvataju na poklon ni ovaj put koji su sami stanovnici asfaltirali sopstvenim sredstvima prenosi Kosova.info

Osim ovoga, bili su primorani da prikupljaju i novac za rasvetu naselja, zbog nezainteresovanosti lokalne vlasti. Zbog toga se kroz peticiju stotine stanovnika požalilo narodnom advokatu na povredu njihovih ustavnih prava pozivanjem na Zakon o zaštiti od diskriminacije.

Međutim, kada je prošlo četiri meseca od kada je ova institucija uputila pismo gradonačelnici Gračanice koja dolazi iz Srpske Liste, odgovora još uvek nema.

“Šaljemo drugo pismo u kojem tražimo informacije od dotične gradonačelnice jer je davanje odgovora obavezno i ​​istražujemo i čim budemo imali zaključak izaći ćemo i objaviti ga”, rekao je Petrit Čolaku, glasnogovornik narodnog advokata.

Prema saznanjima medija T7, ovakav pristup dolazi nakon primedbi o izdavanju dozvola za kosovske Albance, koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio nadležnima u ovoj opštini kada ih je posetio 2018. godine.

A njegovu želju ostvaruju lokalne vlasti na osnovu uredbe koja više nije na snazi, na koju ih je Ministarstvo lokalne uprave posebno zamolilo da se ne oslanjaju od 16. januara ove godine.

“Opštinski organi u postupcima za izdavanje građevinskih dozvola ne treba da se zasnivaju na Uredbi br. 03/18 KG koja je ukinuta i suprotan je zakonskim odredbama na snazi. Direkcija za urbanizam treba da zaustavi diskriminatornu meru odbijanjem da strankama ustupi građevinsku dozvolu“, izjavili su za T7 iz MALS-a.

Za razliku od Institucije narodnog advokata, MALS je reagovao, ali uvek u odbranu nezakonitog propisa.

“Propis ni u jednom dijelu ne sadrži diskriminatorne odredbe i nije odobren ni u korist ni na štetu bilo koje zajednice. U nadi da ćete razgovarati sa svojim kolegama i biti objektivni u analizi dokumenata, očekujemo dalju saradnju u vidu sastanka našeg i vašeg tima“, objasnili su iz Opštine Gračanica.

Ministar Eljbert Krasnići ocjenjuje da je takav sastanak kako bi se izbjegla primjena zakona beskorisnim.

U slučaju da se nastavi na isti način, najavljuje se suspenzija predsednice opštine Gračanica Liljane Šubarić.

“MALS ima ekskluzivno pravo da na sjednici Vlade predloži suspenziju gradonačelnice, a onda će to preuzeti nadležni sud”, izjavio je za T7 ministar Eljbert Krasnići.

T7 saznaje da je Krasnići lično bio u Gračanici, ali je Ljiljana Šubarić odbila da se sastane s njim. Baš kao što je ovog petka odbila da se sastane čak i sa ekipom medija T7.

Go to TOP