Mehaj poziva EU i NATO za više pažnje prema Kosovu

Ministarstvo odbrane i KBS-a Kosova (MO – KBS) saopštilo je da prati najnovija dešavanja oko Ukrajine i zatražilo od NATO-a povećanu pažnju kako bi sprečio uticaj i uticaj rusko-srpskih krugova u regionu.

Ministar Armend Mehaj je na Fejsbuku podelio objavu u kojoj kaže da česta dešavanja na granici Kosova i Srbije i provokacije srpske vojske predstavljaju ozbiljnu pretnju sa kojom se moraju pozabaviti EU i NATO.

“Ministarstvo odbrane sa najvećom pažnjom prati najnovija dešavanja i aktuelne akcije Rusije protiv Ukrajine, zemalja istočnog krila NATO-a, kao i hibridne aktivnosti koje Rusija provodi u regionu Zapadnog Balkana. Hibridne ratne aktivnosti u našem regionu, Rusija preko Srbije, odvijaju se kontinuirano uz politički rat isprepleten sa asimetričnim aktivnostima poput sajber napada i onih putem lažnih vesti. Stoga pozivamo na povećanu pažnju političkih i vojnih vlasti NATO-a preko Komande združenih snaga u Napulju (JFCNP) u našem regionu, čime se onemogućava uticaj i uticaj rusko-srpskih destabilizujućih krugova koje podržavaju kineski krugovi u regionu. Česta dešavanja na granici Kosova i Srbije i provokacije od strane srpske vojske, smatramo veoma ozbiljnom pretnjom i na nju bi trebalo snažno da se politički pozabavi Evropska unija i konkretnim akcijama i stavovima NATO-a, odnosno Komande združenih snaga u Napulju (JFCNP) kroz operaciju Kfora na Kosovu“, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Rusija je grupisala preko 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom, a Sjedinjene Države to nazivaju potezom Rusije za nastavak invazije na Ukrajinu. To je demantovala zvanična Moskva, koja je saopštila da su se vojne trupe okupile da izvode vežbe.

Go to TOP