Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Međunarodna zajednica odlučna protiv ukidanja sankcija Kosovu: Akcije Vlade za deeskalaciju na sjeveru, “neadekvatne”

Sankcije – ili kako su korišćene pod blažim terminom “kaznene mjere” kako bi se ostavio utisak manje fatalnog kaznenog nivoa – protiv Kosova su i dalje na snazi. Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, pa čak i Njemačka, kaznile su kosovsko postupanje u nasilnom postavljanju novih albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade na sjeveru zemlje, kao i nečinjenje za eskalaciju tamošnje situacije.

Sporazum koji je predstavljen kao značajan postignut u Bratislavi između glavnog pregovarača Besnika Bisljimija i evropskog posrednika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, međutim, nije poništio međunarodne sankcije. “Nedovoljnim”, je međunarodna zajednica nazvala obaveze kosovske strane za, kako se navodi, smanjenje prisustva specijalnih jedinica policije u i oko opštinskih zgrada za 25%.

Primarni zahtjev je hitno raspisivanje novih izbora u četiri sjeverne opštine u kojima živi srpska većina i uklanjanje specijalnih jedinica u opštinskim zgradama i oko njih.

Bio je to prvi potpredsjednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi, koji je poslednjih dana dodatno proširio međunarodnu i lokalnu konfuziju kada je rekao da Kosovo neće raspisati nove izbore na sjeveru bez ukidanja evropskih sankcija zemlji. Kosovski premijer Aljbin Kurti je u malo drugačijoj frazi, ali koja u prevodu znači skoro isto, rekao da je „logičan red“ stvari da „jednom produženje pa novi izbori“.

Evropska unija je obratila pažnju na Bisljimijeve izjave, jer nedvosmisleno navode da EU očekuje ono što je uvijek očekivala: prijevremeno raspisivanje novih izbora.

Glasnogovornica EU Zoi Mulleter rekla je da “ponavljamo da EU očekuje da strane ispune zahtjeve kao što smo istakli u izjavi od 3. juna od 27 država EU”.

„To jasno znači da nove izbore treba raspisati što je pre moguće i organizovati na potpuno inkluzivan način u opštinama na sjeveru Kosova. Očekujemo učešće kosovskih Srba na izborima”, rekla je portparolka EU.

Go to TOP