Maćedonci: Tenzije se nastavljaju, Srbija će sutra testirati dronove kamikaze na granici sa Kosovom

Ministar odbrane Kosova Ejup Makedonci, 24 sata nakon blokade više od 1.500 građana Kosova na granici sa Srbijom, rekao je da je do ovih akcija iz Beograda došlo nakon poziva Aleksandra Vučića jedinicama “Kobre”.

On je upozorio da će Srbija svojim hegemonističkim i agresivnim pristupom prema Kosovu izazvati nastavak tenzija.

Prema Maćedonciju, to pokazuje i vježba koja traje od 8. aprila na granici sa Kosovom, gdje srpska vojska testira ofanzivno naoružanje, iako je kamuflirano kao priprema za odbranu teritorije.

“Procjenjujemo da će se ove tenzije nastaviti. Možda postoje i drugi oblici, jedan od njih koji smo posmatrali od 8. do 21. aprila je vježba koju srpska vojska izvodi na južnom dijelu teritorije Srbije. Jedna je od najvećih koje je srpska vojska ikada razvila. U vrijeme kada se ova vježba izvodi i upotreba opreme i sistema naoružanja u ovoj vježbi predstavlja prijetnju stabilnosti i sigurnosti na Balkanu. Srbija je zakamuflirala sve dosadašnje radnje u pripremi i militarizaciji za odbranu. Srbija će testirati ofanzivnu a ne defanzivnu opremu. Iako je uspostavila 48 baza na granici sa Kosovom na jugu svoje teritorije, nastavila je da proglašava da je sva ta mobilizacija bila priprema za odbranu teritorije. “Sutra ćemo biti svjedoci da će Srbija testirati ofanzivne sposobnosti, među kojima su i bespilotne ljetelice kamikaze koje se ne koriste za odbranu već za napade na nekog drugog”, rekao je Maćedonci za A2CNN.

Prema njegovim riječima, mobilizacija NATO-a za povjećanje prisustva trupa Kfora na Kosovu i u Bosni dolazi nakon procjene rizika od strane lokalnih vlasti i kontinuirane kupovine naoružanja iz Beograda.

Go to TOP