Lude izjave srbijanskih zvaničnika poslije akcije porezne uprave i kosovske policije, gdje su zatvorene ilegalne poštanske štedionice

Srbijanski zvaničnici osudili su akciju kosovske policije i porezne uprave protiv rada nelegalnih objekata Poštanske štedionice Srbije na Kosovu.

Kosovska policija je tokom akcije 20. maja saopštila da je zatvorila šest objekatapoštanske štedionice Srbije jer su, kako navode, nelegalno radili na sjeveru zemlje.

Premijer Srbije Miloš Vučević opisao je tu akciju kao “varvarski čin koji direktno ugrožava opstanak srpskog naroda” na Kosovu.

„Ko i zašto smeta Poštanska štedionica? Zbog čeka. Srbi na Kosovu su jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da funkcioniše. Da li imaju pravo na plate i penzije? Ili ništa nije dozvoljeno”, rekao je Vučević, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi da ova pitanja nisu upućena premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, već međunarodnoj zajednici.

Na akciju od 20. maja reagovala je i tkz. Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije. Ova kancelarija tvrdi da je kosovska policija tokom akcije “maltretirala” zaposlene u srpskim institucijama.

„Zabrinjava činjenica da su pripadnici Euleksa i Kfora bili nemi posmatrači današnje nezakonite i nasilne akcije na sjeveru Kosova. Pozivamo međunarodne predstavnike da hitno uhapse Kurtija i zaštite mir i srpski narod na Kosovu“, navodi se u reagovanju.

Kosovska policija saopštila je da je akcija na sjeveru Kosova sprovedena po izvještajima institucija finansijskog nadzora, poput finansijsko-obavještajne jedinice i Centralne banke Kosova, zajedno sa Poreskom upravom Kosova.

Ova institucija nije prijavila nijedan incident tokom akcije u kojoj su u akciji učestvovali pripadnici Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) i mirovne misije NATO-a na Kosovu sjever.

Akcija kosovskih vlasti usljedila je nedelju dana nakon što je Centralna banka Kosova objavila da je okončan prelazni period za njenu regulativu kojom se zabranjuje korišćenje srpskog dinara za plaćanje.

Propisu CBK-a, koji predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanje, Srbija se oštro protivila.

Srbija Srbima na Kosovu izdvaja milione evra za isplatu plata, penzija i socijalne pomoći, u srpskoj valuti, dinarima.

CBK je 13. maja saopštila da je nakon završetka prelaznog perioda licencirala osam filijala finansijskih institucija u opštinama sa srpskom većinom, u Leposaviću, Zvečanu, Gračanici, Štrpcu i jednom u Šilovu u Gnjilanu.

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da odloži primjenu uredbe CBK, pozivajući se na uticaj koji ona može imati na srpsku zajednicu na Kosovu, koja prihvata različite isplate u dinarima iz budžeta Srbije.

Go to TOP