Londonski sud donio prvu presudu za eksploziju u Bejrutu: Britanska kompanija odgovorna za 250 smrtnih slučajeva

Sud u Londonu izrekao je prvu presudu o djelomičnoj odgovornosti za razornu eksploziju u luci Bejrut u augustu 2020. godine. U eksploziji je poginulo oko 250 ljudi, prenosi ANSA pozivajući se na libanske medije.

Prema izvještaju medija u Bejrutu, Visoki sud pravde u Londonu proglasio je kompaniju Savaro, registrovanu u Velikoj Britaniji, odgovornom za 250 smrtnih slučajeva izazvanih eksplozijom 2.750 tona natrijev nitrata. Ova supstanca je ilegalno skladištena godinama u jednom od hangara u libanskoj luci.

Prema optužnici, britanska kompanija je imala ulogu u nabavci eksplozivnog materijala prije njegovog dolaska u luku Bejrut 2013.

Za brojne kompanije i pojedince iz više država se vjeruje da su na različitim nivoima odgovorni za eksploziju 4. augusta 2020, navodi italijanska agencija.

Advokatska komora Bejruta tužila je Savaro u Velikoj Britaniji i saopštila medijima vijest o presudi londonskog suda.

U Libanu je sudska istraga i dalje de facto zamrznuta, pošto su neki visoki političari i pripadnici bezbjednosnog aparata, direktno umiješani kao suodgovorni za zločin i decenijama zaštićeni od strane vlasti, ometali političkim i pravosudnim metodama rad Tarika Bitara, sudije koji vodi libansku istragu, navodi ANSA.

Snažna eksplozija odjeknula je Bejrutom 4. augusta 2020. godine.

Poginulo je oko 250 osoba, a povrijeđeno je više od 6.000.

Natrijev nitrat se koristi u izradi umjetnog gnojiva i koja može biti eksplozivna. U svojim ju je napadima koristio Anders Breivik, norveški desni radikal, terorista i masovni ubica.

Go to TOP