Lajčak: Status Asocijacije mora biti prihvatljiv svima

Posebni predstavnik EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je u intervjuu za Hinu uoči novog kruga razgovora o normalizaciji njihova odnosa …

… da statut općina na Kosovu s većinski srpskim stanovništvom mora biti “prihvatljiv za obje strane i u skladu s europskim standardima”.


U utorak će se u Bruxellesu sastati kosovski premijer Aljbin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i očekuje se da podrže deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda će im biti predstavljen nacrt statuta općina na sjeveru Kosova.

“Upravljački tim će predstaviti nacrt. Mi ne znamo što je u njemu, ali on bi trebao biti početak procesa. U konačnici trebamo imati statut koji je prihvatljiv za obje strane, za Kosovo i Srbiju, u skladu s europskim standardima. To je prvi važan korak”, izjavio je Lajčak.
Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013., s ciljem da napiše statut za formiranje Zajednica općina sa srpskom većinom. Sastoji se od četiri osobe koje je formalno angažirala kosovska vlada, ali su ih predložile općine s većinskim srpskim stanovništvom.

Otkako je Lajčak preuzeo dužnost u travnju 2020. nije bilo aktivnosti upravljačkog tima.

“Ovo je prvi put da ćemo vidjeti njihov rad”, izjavio je Lajčak, 60-godišnji slovački diplomat.

Beogradu je formiranje zajednice općina sa srpskom većinom najvažnija stvar u pregovorima, a Kosovo se, pak, nastoji izboriti da ta zajednica nema izvršne ovlasti, ističući da ne želi na svom teritoriju nešto poput Republike Srpske.

Kosovski premijer Kurti u nedavnom je razgovoru s Hinom kazao da još nije vidio prijedlog statusta, ali je naglasio da neće na sjeveru Kosova dopustiti stvaranje nekog oblika Republike Srpske, odnosno “satelitsku paradržavu s destruktivnom suštinom koja bi potkopavala državnost Kosova”.

Upitan da komentira tu izjavu Lajčak je rekao: “Republika Srpska je uspostavljena u vrijeme rata u BiH. Tada je hitan prioritet bio zaustaviti rat, a sad nismo u ratnom vremenu pa ni ne trebamo takva rješenja”.

Sastanak u utorak u Bruxellesu trebao bi, kaže, “biti početak postupka izrađivanja nacrta statuta zajednice srpskih općina ali i početak implementacije drugih elemenata sporazuma od 27. veljače”.

Go to TOP