Kurti: Takozvana Zajednica bi bila fatalan udarac za naš Ustav

Premijer Kurti je u srijedu, na Mirovnoj konferenciji: Demokracija protiv autokracije kazao kako bi Zajednica općina sa srpskom većinom bila smrtonosan udarac Ustavu Kosova.

“Stoga nije slučajno što je naš Ustavni sud utvrdio da su 23 članka prijedloga statuta ZSO u suprotnosti s našim Ustavom”, kazao je Kurti te dodao kako bi nastupio kraj neovisne i liberalno-demokratske Republike Kosovo u slučaju da se dopusti promjena kosovskog Ustava, kao što to Srbija namjerava učiniti kroz ZSO, prenosi Kosovo. info.

„Udruživanje opština sa srpskom većinom (tzv. Srpska zajednica) bila bi smrtonosni udarac za naš Ustav. Stoga nije slučajno što je naš Ustavni sud utvrdio da su 23 člana njegovog predloženog Statuta u suprotnosti sa našim Ustavom”, rekao je on tokom učešća na Mirovnoj konferenciji u organizaciji udruženja Tout Pour La Republique, Universite Pantheon Sorbonne, Hyland Centra. za globalne studije na UBT i Poslovnu mrežu albanske dijaspore.

Govoreći o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Kurti je rekao da “njegova vlada sprovodi administrativno etničko čišćenje opština sa albanskom većinom u Srbiji, brišući adrese stanovanja lokalnih Albanaca iz opštinskih registara”.

„Aleksandar Vučić, učenik Vojslava Šešela i ministar informisanja (odnosno propagande) Slobodana Miloševića tokom 1990-ih, nastoji da unutar Kosova instalira etnokratski pravno-politički entitet, kako bi našu republiku učinio nefunkcionalnom. Ne vjeruje u ideju liberalno-demokratskog građanstva. To je razlog zašto istovremeno želi instaliranje i kontrolu takvog entiteta na Kosovu”, rekao je on.

Go to TOP