Kurti: Sretan vam Dan oslobođenja Kosova, put nije bio lak

Povodom Dana oslobođenja Kosova, premijer Aljbin Kurti objavio je da 12. juni izaziva mnoštvo emocija za narod Kosova, a prije svega olakšanje, radost i nadu.

“Put nakon oslobođenja nije bio lak; Vojska Srbije tek treba da napusti zemlju, a mi smo tek počeli da računamo sa ogromnim razaranjem koje je ostavila genocidna kampanja: mrtvima, nasilno nestalima, preživjelima silovanja i drugima koji su izgubili više nego što iko može zamisliti.

Ali iako smo imali mnogo toga da obnovimo i zabilježimo, jedno je bilo sigurno: zapanjujuća nada i volja naroda, poput vječnog plamena koji se ne može ugasiti ni najgorim zločinima protiv čovječnosti.

Kao i svako veliko dostignuće, uspjeh Kosova je rezultat napora mnogih. To je uspjeh diplomata, šefova država i vlada, savjetnika i još mnogo toga u Washingtonu, Berlinu, Londonu, Parizu, Briselu, Rimu, Ankari i mnogim drugim zemljama, uključujući naše susjede koji su otvorili svoja vrata izbjeglicama.

To je uspjeh političara, aktivista i intelektualaca koji razumiju da u svijetu u kojem je mnogo toga relativno, neke linije ostaju nepokolebljive. To je uspjeh beskompromisnog profesionalizma i integriteta NATO-a.

I u ovoj zemlji to je uspjeh mnogih. To je uspjeh onih koji su koristili svo oruđe koje su imali u borbi protiv ugnjetavanja i za slobodu: riječi, djela i žrtve. Ali prije svega, to je uspjeh običnih građana. Uspjeh je sve djece koja su morala da koriste zadnji ulaz u svoju školu, učenika kojima je uskraćeno pravo da uče na svom jeziku, onih koji su ostali bez posla zbog svoje nacionalnosti, cijele populacije koja je morala da živi u strahu, koji su masakrirali svoje voljene – često pred njima – koji su ponižavani, dehumanizovani i proganjani zbog toga što su Albanci.

Svima onima čiji su moralni kompas i hrabrost da ga brane bili pobjednički. U prostranstvu ljudske prirode, neke stvari ostaju univerzalne. Sretan Dan oslobođenja i mira narodu Kosova i svima koji se zalažu za tu stvar”, poručio je Kurti.

Dan oslobođenja Kosova se obilježava u znak sjećanja na dan kada su 12. juna 1999. godine, na Kosovo ušle prve NATO trupe, nakon stupanja na snagu Kumanovskog sporazuma potpisanog 9. juna 1999. između snaga NATO-a i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Tim sporazumom Srbija je bila primorana da povuče sve svoje policijske i vojne snage sa Kosova, nakon gotovo puna tri mjeseca bombardovanja od strane NATO snaga.

Go to TOP