Kurti: Srbija treba da pristane na potpisivanje prošlogodišnjeg Osnovnog sporazuma koji sadrži faktičko priznanje

Premijer Aljbin Kurti rekao je da Srbija insistira na sporazumima iz 2013. i 2015. koji su proglašeni neustavnim u tačkama za Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Kurti je naglasio da je nakon odluke Ustavnog suda da su ovlašćenja Udruženja iz oba sporazuma prekršena načela Ustava, multietnički karakter i narušen pravni poredak, sporazum prekršila i Srbija u drugim članovima.

„Srbija nikada nije poštovala član 14 sporazuma o neometanju puta Kosova ka EU, a prekršila je i sve ostale članove za integraciju Srba u institucije kolektivnim bojkotom i po nalogu Beograda. Prije 11 godina postignut je sporazum koji je, s jedne strane, prekršio Ustav Kosova, a s druge strane ga je prekršila Srbija”, rekao je Kurti.

On je ponovio da Srbija treba da pristane na potpisivanje prošlogodišnjeg Osnovnog sporazuma koji sadrži faktičko priznanje i riješava pitanje Asocijacije prema nalazu Ustavnog suda.

„Srbija, umesto da pristane da potpiše prošlogodišnji Osnovni sporazum postignut u Briselu gdje ima član 7, insistira i zahtjeva ona dva sporazuma iz 2013. i 2015. godine koji predstavljaju dvostruko kršenje“, dodao je on.

Prema Kurtiju, ne može se govoriti o pridruživanju bez prihvatanja i poštovanja Osnovnog sporazuma od 27. februara 2023. godine sa Aneksom o implementaciji od 18. marta, a da se ne uključi svih 39 sporazuma i sporazuma u Briselu i „a da se ne utvrdi da je sporazum Tači-Dačić (2013. ) je prekršena i nastavlja da ga krši Srbija, dok je njen nastavak Mustafa-Vučić (2015) oboren na Ustavnom sudu“.

Kurti je, između ostalog, rekao da će danas srpska vojska trenirati blizu granice sa Kosovom, uprkos prethodnim obavezama.

„Danas se navršava 11 godina od jednostranog obećanja bivšeg premijera Thaćija u Briselu tadašnjem generalnom sekretaru NATO-a Rasmusenu da KBS neće preći reku Ibar bez dozvole KFOR-a. Na ovu 11. godišnjicu, srpska vojska na Pešteru u Sandžaku (30 kilometara od granice Kosova i 3 kilometra od granice Srbije) pokrenuće vježbe sa borbenim kamikaza dronovima!” završava premijer Kurti.

Go to TOP