Kurti: Srbija kao mala Rusija, iza terorističkog napada u Banjskoj stoji Vučić

Premijer Aljbin Kurti, danas je ponovno govorio o osnivanju Asocijacije općina sa većinskim srpskim stanovništvom, naglašavajući da će se to dogoditi u skladu s Ustavom Kosova i da takva asocijacija neće imati izvršne ovlasti, piše Kosova.info

Šef Vlade je u intervjuu za austrijsku javnu televiziju “ORF Tv Thek” rekao da ne postoji mogućnost da Republika Srpska nastane unutar Kosova, kako je, kako je rekao, “slučaj u Bosni i Hercegovini”. Što se tiče nacrta statuta Asocijacije, premijer Kurti je rekao da je lično ponudio da napiše takav dokument, uvijek poštujući Ustav.

“Ja sam zapravo ponudio da napišem nacrt statuta za samoupravu srpske zajednice u skladu s prethodnim dogovorom. Nudeći se da poštuje Ustav Kosova, odluku donosi sud, stavove Evropske unije da ova većinska srpska asocijacija ne bi trebala imati izvršne ovlasti, i stavove Amerike koji su objavljeni zajedničkim tekstovima od strane Cholleta i Escobara, u januaru ove godine”, rekao je Kurti.

“Predsjednik Srbije je rekao da nema interesa za tim. On u osnovi želi da nikada ne prizna Kosovo, već da stvori ‘državu u državi’ kako bi našu državu učinio disfunkcionalnom. To ja ne mogu prihvatiti. Rekao sam na sastancima da ne mogu ponuditi kafu bez šolje. Ako insistiraju na kafi bez šolje, sve što mogu učiniti je pokazati praznu šolju”, dodao je premijer Vlade.

“Ipak, dok Srbija odbija potpisati, iako se složila s tekstom, oni nisu posvećeni implementaciji i, suprotno tome, posvećeni eskalaciji. Ne mislim da je sporazum mrtav, ali trebamo više pritiska na autokratski režim Srbije, koji ne poštuje ono što su se složili i koristi dijalog kako bi ojačao svoj policijski i vojni aparat, koji koristi protiv Republike Kosova”, izrazio se Kurti.

Kurti je također govorio o terorističkom napadu 24. septembra u selu Banjska u Zvečanu, tvrdeći da stoji iza njega predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Srbija se ponaša kao Mala Rusija, agresiju treba osuditi od strane EU i SAD.

“Srbija zna da ne može imati cijelo Kosovo, ali su se usredotočili na sjever, gdje su ilegalne strukture prisutne više od 24 godine od završetka rata. Srbija ne želi mir, ne želi pridružiti se NATO-u i EU, već želi destabilizirati našu zemlju i dobiti teritorij da bi nadoknadila gubitak u ratovima”, rekao je on. 

Go to TOP