Kurti: Srbija je glavni akter destabilizujućih napora za region Zapadnog Balkana i predstavlja prijetnju našoj Republici

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da vojne vežbe Srbije pod nazivom “Vihor 2024” predstavljaju prijetnju po bezbjednost Kosova i regiona Zapadnog Balkana.

Vojska Srbije 19. aprila održava godišnju obuku na poligonu Pešter. Mirovna misija NATO-a na Kosovu, Kfor, saopštila je da će šef ove misije general-major Ozkan Ulutas posmatrati vježbe u Srbiji, za koje je Beograd obavijestio Kfor o pripremama za njihovo održavanje.

Tokom nadzora nad radovima koji se izvode na izgradnji puta u Klini, Kurtiju su novinari postavili pitanje o situaciji na sjeveru Kosova, naseljenom većinom Srbima.

On je rekao da su na sjeveru kosovski bezbjednosni organi “prisutni i funkcionalni”, ali je dodao da Srbija na 30 kilometara od granice sa Kosovom izvodi vojne vježbe.

„Danas će izvoditi vježbe sa borbenim dronovima kamikaza, a mjesto gdje će se ove vježbe odvijati, osim što je 30 kilometara od granice Kosova, udaljeno je samo 3 kilometra od granice Srbije i Crne Gore. Ovo je ujedno i dokaz da je Srbija autoritet instanca, faktor i glavni akter destabilizujućih napora za region Zapadnog Balkana i da predstavlja pretnju našoj Republici, koju oni ne prepoznaju, ali i bezbjednosti svih građana našeg regiona. “, rekao je Kurti.

Go to TOP