Kurti se obratio svim građanima Republike Kosova za kraj 2023 godine

Premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, obratio se građanima, povodom kraja 2023. godine video porukom.

Kurti je kroz video-snimku godinu koju ostavljamo za sobom opisao kao nimalo laku i sa raznim poteškoćama.

On kaže da „naša zemlja nije samo komad zemlje; to je zajednički rezultat napora, odricanja i snova naših ljudi. Svoju državu smo osvojili zaslugama i ne uzimamo je zdravo za gotovo”.

„Godinu završavamo uz podršku naših saveznika, dok se pripremamo za budućnost, sa što je moguće većim napretkom u temeljnim vrijednostima demokratije i ljudskih prava, te sa zajedničkim interesima sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama. Amerike“, rekao je između ostalog Kurti.

Ovo je njegova puna objava:

Poštovani građani,

Došli smo do kraja godine koja je, bez sumnje, ostavila traga u našoj zemlji.

Ove godine je obilježeno 25 godina od jednog od najbolnijih poglavlja naše istorije: zločina koje je počinio genocidni srpski režim. Ali, s druge strane, ove godine smo proslavili 15. godišnjicu naše nezavisnosti, ostvarene teškim radom i odricanjem, kao dokaz stabilnosti i snage otpora našeg naroda.

Petnaest godina može izgledati kratko u svjetskoj istoriji, ali za nas ove godine predstavljaju cjelokupnost našeg postojanja kao suverene države. Suočili smo se sa mnogim iskušenjima, ali ovdje stojimo, jači nego ikad i nepokolebljivi u našoj posvećenosti napretku i prosperitetu.

Naše putovanje je imalo svoje izazove. Postoje trenuci kada se čini da nas vanjske sile neprestano pokušavaju destabilizirati. Međutim, naša zemlja nije samo komad zemlje; to je zajednički rezultat napora, odricanja i snova naših ljudi. Zaslužili smo svoju zemlju i ne uzimamo je zdravo za gotovo. Bez obzira na vanjske sile, nastavljamo rasti i razvijati se.

Želim da vas uvjerim da ova Vlada, vaša Vlada, ozbiljno shvata vaše povjerenje. Svjesni smo tereta odgovornosti koji nas tereti i odlučni smo da vam služimo predano i pošteno. Vaše povjerenje je pokretačka snaga našeg djelovanja i svaki dan dajemo sve od sebe da donosimo odluke koje pozitivno utiču na živote naših građana.

Ova vlast je garancija nekorupcije i garancija borbe protiv korupcije.

Ove godine smo dokazali šta nam znači vaše povjerenje. Lansiranje platforme SuperPuna omogućilo je zaposlenje za skoro 8.500 mladih mlađih od 25 godina. U oblasti pravosuđa, finalizacija Vetingu paketa, osnivanje Instituta za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina i usvajanje Zakona o Državnom zavodu za provjeru i oduzimanje neopravdane imovine označavaju važne korake ka pravednom pravnom sistem i odgovoran.

Inicijative preduzete u oblasti zdravstva donijele su inauguraciju novih usluga, kao što su inhalaciona sedacija u stomatologiji, endoskopski ultrazvuk, besplatna usluga rekonstrukcije dojke i rano dijagnosticiranje retinopatije kod beba.

U međuvremenu, novim Zakonom o platama naši ljekari, profesori i tužioci po prvi put imaju pristojnu platu. Ove godine imali smo rekordan broj tržišnih inspektora. Ministarstvo privrede je uspešno otvorilo aukciju za solarnu elektranu od 100MW i ostvarili smo punu internet pokrivenost na celoj teritoriji Republike. Poljoprivredni sektor je doživio neviđen rast, sa budžetom koji premašuje 100 miliona eura. Ministarstvo odbrane imalo je koristi od svog najvećeg budžeta ikada, od 200 miliona eura, odnosno preko 2% BPV-a koliko NATO zahtijeva. Osim povjećanja, omogućili smo i jačanje snaga naše vojske, uključujući i nabavku dronova Bajraktar. Za nevećinske zajednice dodijelili smo 259 grantova za poduzetničke projekte i nevladine organizacije u okviru fonda od 3 miliona za njih. Ove godine smo dodijelili blizu 1900 stipendija od ukupno preko 4600 u tri godine za djevojčice i studentkinje usmjerene na STEM oblast (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika), jer smo javno visoko obrazovanje učinili besplatnim od prvog godine naše vlade. U našoj Vladi, buduće majke po prvi put dobijaju doplate za sebe i svoju novorođenu djecu, kao i svi roditelji djece mlađe od 16 godina, a ove godine su i sva djeca dobila jednokratni dodatak za kraj godine.

Nakon uspešnog lansiranja dualnog obrazovanja prošle godine, ove godine smo povećali broj programa na 12 profila, u ukupno 21 školi širom Kosova u 14 opština, za jaču vezu između diplome i radnog mjesta i pripreme za ranu radnu snagu za zahtjeve tržišta. Po prvi put je usvojen zakon o državnom fondu koji će biti važan i moćan alat za još veći finansijski razvoj. A u narednih šest godina krenut ćemo u dosad nezamislive projekte u našoj zemlji dok se pripremamo za Mediteranske igre 2030. godine.

Godinu završavamo uz podršku naših saveznika, dok se pripremamo za budućnost, sa što većim napretkom u osnovnim vrijednostima demokratije i ljudskih prava, te zajedničkim interesima sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama Amerika.

A ova koordinacija sa našim zapadnim partnerima postaje još važnija kada je sigurnost Evrope i raznih regiona širom sveta ugrožena od strane destabilizujućih snaga. Republika Kosovo se uzima kao primjer vladavine prava, demokratskih principa i antiteze autokratije i tiranije.

Naša saradnja sa saveznicima podrazumeva naš konstruktivan pristup procesu normalizacije odnosa sa Srbijom, u cilju uvođenja mira i bezbednosti i uklanjanja tereta koji će usporiti naš rast i prosperitet. U ovom tekućem procesu, iu veoma dugim razgovorima koji su prethodili i koji će se nastaviti, želim da uvjerim građane da će svaki sporazum koji bude potpisan biti za dobro naše zemlje i neće ugroziti sigurnost i integritet teritorije, ustavnosti i pravnog poretka naše zemlje.

Naše Kosovo je na pragu budućnosti koja je bliža onome što zaslužujemo i za koju smo intenzivno radili. Vizna liberalizacija stupa na snagu u ponedjeljak, 1. januara, odnosno prekosutra, čime je stavljena tačka na dugo čekanje naših građana.

Naša vlada služi vama i za vas. Stoga vas pozivam da što više sarađujete sa nama. Prošli smo kroz teške periode u izgradnji našeg građanstva i sada je vrijeme da se razvijamo i gradimo zemlju kakvu zaslužujemo i živimo našu zajedničku viziju. Ove godine smo još više pokazali svoj potencijal, da dokažemo kako ova zemlja može izgledati i biti iskusna, kada vredno radite i imate odlučnost i volju. Upravo smo definisali forme, a sada moramo da nastavimo našu posvećenost da zaokružimo kompletnu sliku imidža naše zemlje.

Rad nas oplemenjuje, ne umara. Plemstvo bez rada je zamorno.

Dok ostavljamo za sobom ovu transformativnu godinu, utisnimo se u sjećanje i osvrnimo se na lekcije koje smo dobili i dostignuća koja smo obilježili. Zahvaljujem vam od srca i želim da nadolazeća 2024. godina bude ispunjena mirom i ljubavlju, blagostanjem i jedinstvom za sve nas. Srećna Nova godina od naše Vlade!

Go to TOP