Kurti: Projekat spajanja Prizrena sa Tetovom vrijedan oko 200 miliona evra, kašnjenja su nerazumna i štetna

Premijer Aljbin Kurti je tokom jučerašnje posjete Sjevernoj Makedoniji zatražio što skoriji početak radova na izgradnji puta Prizren-Tetovo, prenosi Kosova.info

Kurti je tokom skupa rekao da je procenjena vrijednost ovog projekta 200 miliona evra.

Ovaj trošak nije toliko visok, jer je, kako je rekao premijer, korist toliko izuzetna da je nemjerljiva. U ovom projektu je predviđen i tunel dužine 6,4 km.

„Moj zamjenik ministra za infrastrukturu Hisen Durmiši dogovorio se sa svojim kolegom, zamjenikom ministra saobraćaja, Bekimom Redžepijem i sa direktorom Državnog preduzeća, Makedonski putevi, Ejupom Rustemom, dogovorili su se o jednoj od šest opcija koje proizilaze iz tunela. studija izvodljivosti 6,4 kilometra, nešto duža od one u Kalimašu, i od 15 kilometara sa obe strane ulaza i izlaza iz tunela. Procenjena cijena ove osovine od velikog međunarodnog, nacionalnog, regionalnog i evropskog značaja je oko 200 miliona evra, 3/4 za tunel, a ostatak za puteve sa obje njegove strane koji povezuju Prizren sa Tetovom. Dakle, trošak nije toliko visok, dok je korist toliko izuzetna da je nemjerljiva”, naveo je Kurti.

Kurti je rekao da su kašnjenja na ovom putu nerazumna i štetna.

Inače, ugovor za izgradnju ove saobraćajnice potpisan je u septembru 2021. godine.

Go to TOP