Kurti: Postoji rizik od organizovanih nasilnih napada srpskih kriminalnih struktura

Premijer Aljbin Kurti kazao je na današnjoj sjednici kosovske Vlade kako u toj zemlji još postoji rizik od organizovanih nasilnih napada srpskih kriminalnih struktura.

Kurti je podsjećajući kako je od terorističkog napada u Banjskoj prošlo osamnaest dana još jednom ponovio kako je napad organizovan s ciljem pripajanja sjevernog djela Kosova u što su bile uključene najmanje četiri nivoa Srbije i to predsjednik, obavještajne službe, Ministarstvo odbrane i vojska.

Puštanje Milana Radoičića na slobodu za manje od 24 sata nakon hapšenja dokaz su i signal mogućeg pregrupisanja i osvete.

“Nažalost, podrška koju je teroristička grupa dobila od Srbije s jedne strane tretirajući ih kao heroje i mučenike, a s druge strane intenzivirajući djelovanje vojske uz granicu s Kosovom, samo ih je ohrabrila”, kazao je Kurti.

Kurti je pozvao Srbe na Kosovu na oprez i suzdržanost u danima koji slijede te dodao kako su na Kosovu svi ravnopravni i ne postoje neželjene zajednice.

“Pozivam vas, dragi sugrađani, da u danima, mjesecima i sedmicama koji dolaze budete oprezni i suzdržani od insceniranog i zlonamjernog nasilja. Na Kosovu smo svi ravnopravni građani jer je država pravna, a društvo demokratsko. Ne postoje neželjene zajednice, svi zajedno žive i rade posvuda na našem voljenom i proevropskom Kosovu”, kazao je Kurti, prenosi Kosova.info

Kurti je istaknuo da je Kosovo sigurna zemlja te da prema globalnom indeksu, ima najniži nivo kriminala među svim zemljama zapadnog Balkana.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je da se Beograd nije ogradio od napadača, nego im je pružio utočište nakon bijega s Kosova.

Također i glasnogovornik Evropske unije Peter Stano kazao je da srpske vlasti veoma dobro znaju šta treba uraditi i šta se od njih očekuje kada se govori o punoj i bezuslovnoj saradnji u istrazi o incidentu u Banjskoj.

Evropska unija (EU) je spremna, kada se članice slože, razmatrati određene mjere i protiv Srbije ako ne bude deeskalacije ili ako dođe do dodatne eskalacije, kazao je Stano.

Go to TOP