Kurti pojasnio ko je izveo napad u Banjskoj

Premijer Aljbin Kurti kazao je u utorak da su oružani napad na selo Banjska na sjeveru Kosova izveli pripadnici organizacija “Civilna zaštita” i “Sjeverna brigada” te ponovo kako je Srbija radila na vojnim planovima za pripajanje Kosova.

Kosovska vlada označila je te dvije srpske skupine terorističkim organizacijama, a premijer Kurti rekao je da predstavljaju visok nivo “prijetnje i opasnosti”.

“Kao što smo vidjeli prije sedam dana, Srbija je radila na vojnim planovima za aneksiju našeg teritorija. To pokazuje da naš sjeverni susjed nije zainteresiran za regionalnu suradnju za članstvo u Europskoj uniji (EU)”, kazao je Kurti koji sudjeluje u panel raspravi “Berlinski proces”.

Važno je nakon napada ne nastaviti kao da se ništa nije dogodilo jer za ovakvo ponašanje moraju postojati posljedice i svi počinitelji moraju odgovarati za sudjelovanje u tom terorističkom napadu.

“Naše članstvo u EU ne bi trebalo biti talac onih koji nemaju istu stratešku viziju”, rekao je Kurti te dodao da kazna za napadače znači kažnjavanje Srbije koja je javno podržala ono što se dogodilo u Banjskoj 24. 9., prenosi Kosova.info

Kurti je također zatražio izručenje i predaju svih osoba umiješanih u taj napad a koje su pobjegle s mjesta događaja i napustile Kosovo.

Odgovornost za naoružani napad na kosovsku policiju preuzeo je bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji se inače nalazi na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije zbog korupcije i međunarodnog kriminala, a dovodi se i u vezu s ubistvom srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

Go to TOP