Kurti: Po prvi put će se u popisu stanovništva evidentirati i ratna šteta i zločini

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sjednici vlade održanoj u utorak rekao da će po prvi put u procesu popisa stanovništva postojati i obrazac u kojem će se moći evidentirati šteta nastala tokom rata.

Spomenuo je i operacionalizaciju Zavoda za dokumentaciju ratnih zločina, za koji je kazao da su otvorena i nova radna mjesta. On je ovom prilikom pozvao građane da se prijave na ovaj konkurs i dostave svoja svjedočenja ovom Institutu.

„Svakog dana se prisjećamo žrtava ovih porodica. Na prošlom sastanku, kako bismo tačno dokumentirali sve , s obzirom da često imamo neslaganja u podacima, operacionalizirali smo Zavod za dokumentaciju ratnih zločina za koji je otvoreno 25 radnih mjesta, pa pozovite stručnjake da se prijave. Pored poziva na deponovanje dokaza, poziva građane da pozitivno odgovore na poziv za registraciju stanovništva. Prvi put je u popis stanovništva uvršten obrazac za evidentiranje ratne štete”, rekao je on.

“Ova registracija, koja počinje u petak, također će nam pružiti dokaze o prošlosti. Omogućili smo da se ratnim zločincima sudi u odsustvu. Poziva pravosudni sistem da se hitno pozabavi zločinima počinjenim tokom rata, s vremenom gubimo svjedoke”, rekao je on.

Go to TOP