Kurti-opoziciji: Vučić kaže da ih voli. On vas mnogo voli. Ali niste vi na vlasti. Vi ste u opoziciji.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je pred poslanicima Skupštine da nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su predstavile međunarodne diplomate, ima jasnoću u pogledu priznavanja Kosova. On je rekao da ova jasnoća ne predstavlja “Zajednicu” predviđenu sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Replike između njega i opozicionih poslanika se nastavljaju, optužbama i sukobima.

Kurti je opoziciji reko da Aleksandra Vučića ne zanima ni nacrt Asocijacije niti bilo šta drugo, već samo sporazum iz 2013. godine i bivša vlada.

Dok je Kurti govorio, čuli su se prigovori opozicionih stranaka, gdje je Kurti ironično pozvao na smirenost.

„Vučić kaže da ih voli. On vas mnogo voli. Ali niste vi na vlasti. Vi ste u opoziciji. Vlada je drugačija. On vas voli. Mnogo vas voli, samo 2013, 2015 kaže. Ovo je realnost. Molim vas, budite mirni, institucionalistička stranka LDK”, rekao je Kurti.

Kurti je danas u Skupštini rekao da uprkos njegovoj spremnosti da potpiše, još uvek nije zvanično prihvatio nacrt statuta.

“Prihvatanje znači pristanak na preuzimanje obaveza za implementaciju nacrta”, rekao je on i dodao da je ponudio da ga potpiše i “zato ga prihvatam”.

Na zahtjev opozicionih stranaka, premijer Kosova Aljbin Kurti podnosi skupštinu izvještaju o nacrtu statuta koji su predložili međunarodni predstavnici za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i o nedavnim sastancima u Brisel.

Go to TOP