Kurti: Nema više finansiranje terorizma, nema krijumčarenja i nema više kulture siledžija, svako može da dostigne blagostanje radom a ne silom

Premijer Aljbin Kurti posjetio je danas sjever zemlje, odakle je govorio o najnovijim dješavanjima, uključujući i pitanje dinara,prenosi Kosova.info

Kurti je iz Sjeverne Mitrovice rekao je da je problem u Srbiji, koja ima za cilj da pošalje novac u ‘kešu’ za finansiranje terorističkih grupa.

„Beograd je izabrao najgoru opciju, opet gotovinu, a znate da smo od kriminalne terorističke grupe Milana Radojičića zaplijenili oružje u vrijednosti preko pet miliona eura. E sad odakle im taj novac. Želimo da zaustavimo šverc i svako nelegalno finansiranje, jer kada finansirate terorizam, vi ste i terorista, jer teroristi ne bi mogli da funkcionišu bez tih finansija. Postali smo prepreka Beogradu, ne zato što se obavezujemo na evre, jer u poslovnim bankama možete da štedite i u dinarima, već zato što žele da posluju samo sa gotovinom“.

Kurti je dalje rekao da oni nisu protiv dinara i da Srbija može da pomaže Srbima na Kosovu.

Dodao je da Beograd insistira jer plaća ljude kojima ne bi trebalo.

„Prije svega, moram da kažem da nismo bili niti smo protiv dinara, to je zvanična valuta našeg susjeda Srbije. Srbija može da donese finansijsku pomoć Srbima na Kosovu, ali na Kosovu je jedina valuta za plaćanje evro u skladu sa članom 11 našeg Ustava. Odluku o novoj uredbi donela je CBK 27. decembra prošle godine. Beograd je dobro znao šta se ovde dešava, da komercijalna banka, koja je ostala bez matične banke…ima tri opcije, to sam kasnije saznao jer to nije moja odgovornost”.

“CBK nije dio Ministarstva finansija, već nezavisna institucija naše države. Imali su tri opcije i odlučili su se na samolikvidaciju. Sada Beograd insistira na dinarima i gotovini, insistira na gotovini jer više nema Komercijalne banke na Kosovu. To znači da su ovisni o gotovini jer plaćaju nekim ljudima koje ne bi trebali.

Nemam ništa protiv da ljekari, profesori, nastavnici dobijaju sredstva, ali izgleda da je glavna briga Beograda da neki ljudi, koji nisu ni ljekari ni nastavnici, više ne mogu da dobiju keš kao ranije. Želimo transparentan sistem, legalizaciju svih finansijskih transakcija onih koje su legalne i nema više gotovine.”

Mi želimo da nađemo legalna riješenja za sve probleme, transparentost mora da bude apsolutna. Ko kome šalje novac za šta, nema više skrivenih registara po kojima beograd plaća ljude koji nisu ni nastavnici niti ljekari, a rade za beograd a protiv Kosova. I na kraju imamo takve pojave kao što je bila Banjska 24 septembra. Nema više finansiranje terorizma, nema krijumčarenja i nema više kulture siledžija, svako može da dostigne blagostanje radom a ne silom.

Go to TOP