Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Kurti: Neće biti ostavke sadašnjih predsjednika opština na sjeveru Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće biti ostavki gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova zbog održavanja vanrednih izbora.

Za njihovo organizovanje, on je dodao da se moraju poštovati procedure predviđene Zakonom o lokalnoj samoupravi. Takođe, šef izvršne vlasti je rekao da ne može da nametne izbornu konkurenciju Srpske liste

Kurti je govorio i o produžetku sporazuma, gdje je rekao da su se nakon dvije mirne sedmice na sjeveru dogovorili da smanje prisustvo policije.

Premijer Kurti u Podujevu je rekao novinarima da se vladavina prava nastavlja uprkos sporazumu o ovom sporazumu.

“U posljednje dvije sedmice nije bilo ni nasilnih protesta ni incidenata. S obzirom da u četiri opštine na sjeveru Kosova u protekle dvije nedelje nije bilo ni nasilnih protesta ni incidenata, rekli smo da je korisno napraviti smanjenje za 25 odsto prisustva policije u zgradama i u njihovom okruženju, kao gest dobre volje sa strane Kosova. S druge strane, znate da je na sjeveru Kosova bilo hapšenja kao nikada do sada, protiv nasilnih ekstremista, protiv ilegalnih kriminalnih grupa, a vladavina prava se nastavlja i dalje. To nije nešto što se završava”, izjavio je Kurti.

Nadalje, izvršni direktor je naglasio da sporazum ne predviđa uklanjanje policijskih jedinica, jer to radi Policija Kosova.

“Policijskih jedinica se ne smanjuje, smanjuje se prisustvo policije. Naš dogovor nije za uklanjanje ove ili one jedinice, jer su to interne odluke Kosovske policije, koja je sprovela stručnu obuku i gde se politika ne može mešati. Za tako nešto nemamo ni volje ni interesa. Ono što smo juče dogovorili u Bratislavi, nakon konsultacija sa Kosovskom policijom, jeste da nakon ove dve nedelje, znatno mirnije i bezbednije na severu Kosova, možemo smanjiti prisustvo policije, odnosno ukupan broj za 25 odsto”, naglasio je novinarima.

Što se tiče vanrednih izbora na severu, Kurti je dodao da se moraju poštovati procedure koje predviđa zakon na Kosovu. Također, dodao je da neće biti ostavki četiri predsjednika.

“Ostavka je individualni moralni čin, tako da je ne kaže neko umjesto nekog drugog. Kada to neko kaže umjesto nekog drugog, to može biti odbacivanje. Ali ostavka je ostavka nekog posebnog, što treba tražiti. Neće biti ostavke, ali će postojati član 72 Zakona o lokalnoj samoupravi”, dodao je on.

Premijer Kurti je izjavio da ne može da nameće konkurenciju političkim partijama i da zakon treba da bude iznad politike.

„Kao premijer Kosova, moram da stvorim uslove za slobodne, demokratske izbore, kojima prethodi predizborna kampanja, koja omogućava svima da se takmiče bez straha, da glasaju bez pretnji, a ja volim politički pluralizam. Koja stranka se takmiči, a koja ne, ja ne mogu nametnuti. Međutim, moramo stvoriti uslove da oni koji žele da se takmiče imaju takvu priliku. To implicira da pravo mora biti iznad politike da bi bilo demokratije. Političke stranke su tu, ali zakon je iznad njih, uključujući i mene kao partijskog lidera i premijera”, zaključio je.

U ponedeljak je u Bratislavi postignut dogovor između zamenika premijera Kosova Besnika Bisljimija i emisara EU Miroslava Lajčaka o produženju situacije.

Go to TOP