Kurti na sastanku sa specijalnim predstavnikom Francuske: Srbija ima 48 operativnih baza oko granice sa Kosovom

Premijer Kurti primio je danas u svom kabinetu specijalnog predstavnika Francuske za zapadni Balkan Renea Troccaza.

„Na ovom prvom sastanku sa premijerom Kurtijem u Prištini i prvoj posjeti emisara Troccaza Kosovu nakon njegovog imenovanja od strane Ministarstva inostranih poslova Francuske krajem septembra ove godine, razgovaralo se o bilateralnim odnosima Kosova i Francuske, ekonomskim saradnju, upravljanje i nedavna dešavanja u zemlji, bezbjednosnu situaciju nakon terorističkog i paravojnog napada u Banjskoj i Zvečanima 24. septembra, te odnose između Kosova i Srbije u svjetlu procesa dijaloga uz posredovanje Evropske unije i implementacije Osnovni sporazum i njegov aneks.”

Kurti je zahvalio Trokazu na kontinuiranoj podršci koju Francuska daje Kosovu i upoznao ga sa dosadašnjim rezultatima vlade i napretkom koji je postignut na demokratskom i ekonomskom planu zemlje.

Što se tiče dijaloga, Kurti je rekao da je Kosovo bilo i nastavlja da bude konstruktivna strana i posvjećeno važnim koracima naprijed u ovom procesu. Kurti je Troccaza upoznao sa stavovima Vlade Kosova na sastanku 26. oktobra u Briselu sa evropskim liderima.

“Ponovio je važnost potpisivanja sporazuma, jer se potpisivanjem normalizacijom odnosa stiče stabilnost, a implementacijom se dobijaju garancije”.

Kurti je rekao da Srbija ima 48 isturenih operativnih baza oko granice sa Kosovom, a nedavno je rasporedila protivvazdušne sisteme u blizini granice.

„Međutim, kada je u pitanju bezbjednosna situacija, premijer je podsjetio na stalnu prijetnju koju Srbija predstavlja Kosovu. Ona ima 48 isturenih operativnih baza oko granice sa Kosovom, a nedavno je rasporedila protivvazdušne sisteme u blizini granice, rekao je premijer i dodao da nedostatak sankcija Srbiji povećava nivo prijetnje na Zapadnom Balkanu.

KP saopštava da je Kurti na ovom sastanku bio u pratnji ministra Rizvanolija, dok je francuski emisar Trokaz bio u pratnji francuskog ambasadora na Kosovu Olivijea Geroa.

Go to TOP