Kurti na radnoj večeri sa Kameronom, izražava svoju radost što 2024. počinje važnim sastankom

Premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, dočekao je sinoč na radnoj večeri Ministra spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, lorda Dejvida Kamerona, koji je prvi put u posjeti Kosovu.

Premijer Kurti izrazio je posebnu dobrodošlicu Kameronu u Prištini. On je izrazio sreću što 2024. godina počinje važnim bilateralnim susretom sa prijateljem, partnerom i bliskim saveznikom Republike Kosovo, Ujedinjenim Kraljevstvom, čestitajući Kameronu na novom zadatku i Novoj 2024. godini.

“Na sastanku je naglašena vrijednost i značaj snažnih bilateralnih odnosa dvije zemlje, jer je razgovarano o novim oblastima i mogućnostima bilateralne saradnje u službi zajedničkih interesa i jačanja međusobnih odnosa”, navodi se u saopštenju. Vlade Kosova.

Premijer Kurti obavijestio je sekretara Kamerona o napretku i dostignućima Kosova, posebno u poslednje tri godine, kako u ekonomskom, tako i u demokratskom i vladavini prava. On je govorio o uspjesima i izazovima 2023. godine i posvjećenosti njegovoj i Vladi Republike Kosovo ekonomskom razvoju pored borbe protiv kriminala i korupcije, podizanju blagostanja građana kroz zapošljavanje i odgovarajuću socijalnu politiku, i garantovanju bezbjednosti i mira. u zemlji pred agresivnim i prijetećim ponašanjem Srbije.

On je zahvalio sekretaru Cameronu na njegovom doprinosu dok je bio premijer Ujedinjenog Kraljevstva i kontinuiranoj podršci koju ova zemlja daje Kosovu u oslobađanju, nezavisnosti, demokratizaciji, unutrašnjem razvoju i međunarodnoj integraciji, a odnedavno i u povjećanju sigurnosti duž granice sa Srbija iskrcavanjem 200 britanskih vojnika u oktobru prošle godine u okviru NATO misije na Kosovu.

Sekretar Cameron je izrazio zahvalnost na gostoprimstvu u ovoj posjeti, koja je, osim što je prva na Kosovu, ujedno i prva u inostranstvu za 2024. godinu. Izrazio je ponos na podršku koju je Ujedinjeno Kraljevstvo dalo Kosovu i odluku i stav da prizna njen suverenitet i nezavisnost.

„Ovdje sam da učvrstim činjenicu da vas podržavamo. Želimo vam pomoći u pogledu sigurnosti, ekonomskog razvoja, upravljanja i svih pitanja s kojima se suočavate. Mi smo bili dugogodišnji pristalice Kosova i to ćemo i dalje biti“, rekao je on na početku sastanka.

Ovo je prva posjeta britanskog ministra spoljnih poslova Kosovu od 2016. U Prištini su ministra Kamerona pratili specijalni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan lord Stjuart Pič i britanski ambasador na Kosovu Nikolas Abot.

Go to TOP