Kurti: Ljiridona Ademaj je ubijena sa predumišljajem – ubijena je zato što je bila žena, Ubica i saučesnici trebaju dobiti maksimalnu kaznu

Premijer Albin Kurti pisao je o ubistvu Liridone Ademaj, za koju je rekao da je ubijena “jer je bila žena”.

“Danas je održano ročište na kojem je trojici osumnjičenih određen po mjesec dana pritvora. Naručilac, saučesnici u ubistvu Ljiridone moraju biti kažnjeni i dobiti maksimalnu kaznu. To se radi uz efikasan tužilački i pravosudni sistem svjesni visoke društvene dužnosti koju nose”, napisao je Kurti, prenosi Kosova.info.

Cijeli post:

Ljiridona Ademaj je ubijena s predumišljajem. Ubijena je jer je bila žena.

Žene i djevojke se i dalje ubijaju, dok su opresivne patrijarhalne norme i dalje rasprostranjene.

Hapšenje kriminalaca nije dovoljno. Teret nepravdi pravosudnog sistema nastavlja da pada na pleća žena i djevojaka, sve dok počinioci zločina ne dobiju zaslužene kazne.

Danas je održano ročište na kojem je trojici osumnjičenih određen jednomjesečni pritvor. Naručilac, saučesnici u ubistvu Liridone moraju biti kažnjeni i dobiti maksimalnu kaznu. Ovo se radi uz efikasan tužilački i pravosudni sistem svjesni visoke društvene dužnosti koju nose.

Bol je velika. Svijest je kolektivna, u svakoj porodici, domu.

Da bismo spriječili ovaj sablasni zločin, moramo raditi svaki ponaosob, u svakoj oblasti i državi.

Ovo je jedini način da se iskorijeni ova patrijarhalna i mizoginistička kultura, ova nasilna i toksična muškost.

A građani Republike očekuju od javnih funkcionera koji rade (ili su radili) u državnim institucijama da svojim ponašanjem prema partnerima i porodici budu pozitivan i progresivan primjer u društvu, a ne kriminalci ili kriminalci koji vjeruju da mogu uspjeti. .

Go to TOP