Kurti: Kosovo se pridružuje zajedničkoj deklaraciji zemalja G7 o Ukrajini, pobeda ukrajinskog naroda

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Fejsbuku objavio pismo kojim se Kosovo pridružuje Zajedničkoj deklaraciji zemalja G7 o Ukrajini.

Kurti je naglasio da će ukrajinski narod pobijediti, dok ruski lider mora odgovarati za svoje zločine.

Puna objava:
Republika Kosovo se pridružila Zajedničkoj deklaraciji zemalja G7 o podršci Ukrajini. Ova Deklaracija izražava bezrezervnu podršku hrabrim naporima Ukrajine da zaštiti svoje demokratske institucije od ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata.

Priključujući se ovoj Deklaraciji, Republika Kosovo ponavlja da je obezbeđivanje pobede za ukrajinski narod, kao i pozivanje ruskih lidera na odgovornost za svoje zločine, od suštinskog značaja za održavanje mira i demokratije u Evropi i šire.

IZJAVA O UDRUŽIVANJU SA ZAJEDNIČKOM IZJAVOM ZEMALJA G7 O PODRŠCI UKRAJINI

Ruska ilegalna i ničim izazvana okupacija Ukrajine ostaje prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti. Dosadašnja cijena, ljudskih života, ekonomske stagnacije i uništavanja okoliša, bila je katastrofalna za ukrajinski narod.

Pozdravljamo ih na njihovom hrabrom otporu u odbrani naših zajedničkih vrednosti, uključujući demokratiju, ljudska prava i svetski mir i stabilnost. Također izražavamo naše najdublje žaljenje i saučešće zbog njihovih gubitaka i patnji.

Posledice sukoba zahvatile su i van granica Ukrajine. U nastojanju da skrene pažnju sa svog ilegalnog rata, Rusija pokušava da destabilizuje zapadni Balkan, uz pomoć svojih glavnih autokratskih saveznika u regionu.

Od prvog dana sukoba, Republika Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod, bez rezerve. Odmah smo osudili invaziju i pridružili se sankcijama SAD i EU protiv Rusije. Takođe smo izrazili spremnost da prihvatimo do 5.000 izbeglica iz sukoba i poželeli dobrodošlicu 18 ukrajinskih novinara na Kosovo, nudeći im sigurno mesto gde mogu da nastave svoju misiju da govore istinu.

Kako se ilegalni rat Rusije odugovlači, već drugu godinu, Republika Kosovo se ovim pismom pridružuje Zajedničkoj deklaraciji G7 o podršci Ukrajini. Sada više nego ikad, demokratski svijet mora govoriti jednim glasom, ka zajedničkom cilju. Osiguravanje pobjede ukrajinskog naroda i pozivanje ruskih lidera na odgovornost za svoje zločine od suštinskog je značaja za održavanje mira i demokratije u Evropi i šire. Stoga, Republika Kosovo ostaje spremna da doprinese naporima predviđenim Zajedničkom deklaracijom i u potpunosti podržava ciljeve i vrednosti objavljene u njoj.

Aljbin Kurti

Premijer Republike Kosovo

Go to TOP