Kurti: Ispunjavamo obećanje, povećavamo plate u javnom sektoru 2024. godine

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će vlada koju predvodi održati obećanje o povećanju plata u javnom sektoru u 2024. On je rekao da će koeficijent plata u javnom sektoru od 2024. godine biti 110 evra.

„Jača ekonomija sa više radnih mjesta omogućava nam povećanje budžeta, ovaj budžet će ići ka povećanju podrške prioritetnim sektorima iu realizaciji Vladinog programa. Za 2024. budžet Kosova iznosiće 3,3 milijarde evra. Za javni sektor smo od početka ove godine govorili da će koeficijent plata za 2024. godinu biti 110 evra i to postižemo, tako da povećavamo plate u javnom sektoru kao što smo rekli, uzimaju se svi računi budžeta za plate. uzimajući u obzir povećanje koeficijenta”, rekao je Kurti.

Kurti je najavio i izdvajanje budžetskih sredstava za različite sektore unutar vlade, počevši od Ministarstva unutrašnjih poslova, koje će imati budžet od 216 miliona eura.

Ministarstvo odbrane u 2024. godini imaće budžet od 153 miliona eura prema nacrtu budžeta koji je danas predstavljen i usvojen u Vladi.

Što se tiče obrazovanja, premijer Kurti je najavio da je planirano izdvajanje 370 miliona evra za stvaranje boljih uslova za decu, učenike i studente.

Kada je u pitanju zdravstveni sektor, Kurti je rekao da je budžet povećan za 25 odsto, dok je za zdravstvo izdvojeno 340 miliona evra, uključujući i grant za opštine.

Kurti je za Ministarstvo pravde najavio da je Vlada izdvojila 31 odsto više budžeta nego prethodne godine, s ciljem sprovođenja započetih reformi.

Kosovo će biti domaćin Mediteranskih igara 2030. godine, a Kurti je najavio da će 2024. godine MKRS imati na raspolaganju 58 miliona evra za kapitalna ulaganja.

Ceo budžet za kapitalne investicije na Kosovu biće u iznosu od 860 miliona evra.

Budžet opština za 2024. godinu iznosiće 744 miliona evra, od čega su 635 miliona grantovi Vlade, a 107 miliona evra sopstveni prihodi opština.

Go to TOP