Kurti: Imamo deeskalaciju jer Srbi sarađuju; Oprezni zbog moguće nove eskalacije usljed poteza Srbije

Premijer Aljbin Kurti održao je sastanak tokom Bledskog bezbjednosnog foruma sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, lordom Stjuartom Pičem.

U saopštenju se navodi da su razgovarali o regionalnoj saradnji, aktuelnim pitanjima i trenutnoj situaciji u četiri opštine na Sjeveru zemlje, te je Kurti rekao da je potrebna budnost protiv ponovne eskalacije koja može proizaći usljed izjave državnog vrha Srbije.

Kurti ga je obavjestio o uspješnoj primjeni Bratislavskog sporazuma između Kosova i Evropske unije o potpunoj deeskalaciji situacije na sjeveru zemlje.

Poznato je da je Kurti rekao da je prošlo dva mjeseca od poslednjeg incidenta u ove četiri opštine i da od tada nije bilo nasilnih protesta, da je povjećan broj radnika u opštinskim zgradama i da je proporcionalno smanjeno prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada.

„Imamo deeskalaciju situacije zahvaljujući saradnji građana iz srpske zajednice i delovanju institucija Republike Kosovo. Sada je važno biti na oprezu u vezi sa ponovnom eskalacijom koja može proizaći iz izjava i postupaka državnog vrha Srbije”, rekao je Kurti.

Ovo je bio peti susret premijera Kurtija sa lordom Pičom ove godine. Premijer Kurti je zahvalio lordu Piču na ulozi i aktivnoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva.

Go to TOP