Kurti i Vučić usvojili Deklaraciju o nestalima

Premijer Kosova Aljbin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odobrili su Deklaraciju o nestalima iz poslednjeg rata na Kosovu.

To je, ujedno, bila i prva tačka dnevnog reda sastanka koji održavaju u Briselu, uz posredovanje zvaničnika Evropske unije.

EU je ranije saopštila da očekuju da stranke “odobre Deklaraciju o nasilno nestalim osobama, kao prvu tačku dnevnog reda”, a da će nakon toga “prezentacija i rasprava o nacrtu statuta za formiranje Udruženja opštine sa srpskom većinom“ na Kosovu.

Kurti je prije sastanka razgovarao sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Dan ranije razgovarao je i sa savjetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Cholletom, koji je izrazio očekivanja SAD za konstruktivan sastanak Kurtija i Vučića, kao i za napredak u razgovorima, posebno po pitanju Udruženje.

Na pregovaračkom stolu danas je nacrt statuta za formiranje ovog udruženja, koji je izradio upravljački tim, koji čine četiri pripadnika srpske zajednice – među kojima je i poslanik u Skupštini Srbije.

Predsjednica Vjosa Osmani rekla je ranije da će nacrt statuta Asocijacije morati da predstavi Kosovo, jer se „ne usuđujemo da dozvolimo izradu takozvanog upravljačkog tima, što je u stvarnosti Vučićev nacrt, da postane osnova pregovora”.

Za ovu asocijaciju Kosovo i Srbija su postigli dogovor od 2013. godine, ali on nikada nije sproveden.

Srbija je stalno insistirala na širim ovlašćenjima za to, dok Kosovo govori da bi to narušilo funkcionalnost države.

Go to TOP