Krvava torta s lobanjom osvanula ispred ruske ambasade u Beogradu

Proukrajinski aktivisti pokušali su dostaviti ruskoj ambasadi u Beogradu simboličan “poklon” povodom godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. “Krvava torta s lobanjom” trebala je poslati simboličnu poruku

Dvadesetak policajaca zaustavilo je nekoliko desetina aktivista u ovom naumu. Zatim je njihov predvodnik, advokat Čedomir Stojković, tortu s lobanjom i crvenom glazurom – koja simbolizira krv – stavio na pločnik nedaleko od zgrade ambasade.

Aktivisti nisu uspjeli ni predati zahtjev ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da se “preda” Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu zbog ‘genocida u Ukrajini’.

Aktivisti su prije toga prošetali Deligradskom ulicom do ruske ambasade. Nekoliko građanki, koje su se nalazile u kafiću pored bjeloruske ambaasde u istoj ulici, dovikivale su aktivistima: “Slava Rusiji.”

Na skupu su bili i predstavnici organizacije Žena u crnom te Helsinškog odbora za ljudska prava.

Prije tačno godinu dana počela je, za 21. vijek nezamisliva, barbarska i ničim izazvana Ruska agresija na Ukrajinu.

U ranim jutarnjim satima Ukrajinu su zasule granate i meci ruske vojske predvođene tenkovima sa oznakom ‘Z’. Ona je postala zloglasni simbol strahota koje su Rusi nanijeli svojim komšijama.

Nevini civili su već počeli ginuti. Ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju proglasio je “specijalnu vojnu operaciju” u ukrajinskoj oblasti Donbas.

Go to TOP