Krasnići: Još dve sedmice rok za prikupljanje potpisa za smjenu gradonačelnika u severnim opštinama

Ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, rekao je da je u tri severne opštine, Severnoj Mitrovici, Leposaviću i Zubin-Potoku, ostalo još dve nedelje za prikupljanje potpisa za razrešenje gradonačelnika, dok u Zvečanu još ima još pet dana.

Krasnići je na konferenciji za medije u sredu rekao da su juče imali sastanak sa diplomatama QUINT-e gdje ih je upoznao sa detaljima ovog procesa.

“Imali smo sastanak sa diplomatama QUINT-e, gdje smo ih upoznali sa detaljima. Trenutno su u procesu prikupljanja potpisa. Iz odgovornosti centralnog i lokalnog nivoa, sve obaveze su ispunjene. Četiri grupe su ovlaštene za prikupljanje potpisa. Sve grupe imaju potrebna ovlašćenja i dokumente. Kosovo je uvek bilo konstruktivno i administrativno uputstvo to dokazuje”, rekao je Krasnići.

Krasnići je govorio i o merama nametnutim Kosovu. Rekao je da su i dalje nepravedni.

„Mi smo kao Kosovo preduzeli sve akcije. Administrativno uputstvo je konkretan korak za izlazak na izbore”, rekao je Krasnići.

U Severnoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku prikupljanje potpisa za smenu albanskih gradonačelnika počelo je 22. decembra. U Zvečanu je počelo 27. decembra. Rok za prikupljanje potpisa je 30 dana.

U administrativnom uputstvu donesenom ove godine, 20 posto upisanih birača mora potpisati peticiju, kako bi se proces smjene gradonačelnika doveo do glasanja. U ovom slučaju, u Severnoj Mitrovici, broj birača je: 18.199. Prema računici, 3.640 birača čini 20% biračkog tijela. Ako potpis peticije potvrdi najmanje 20 posto upisanih birača, u procesu glasanja najmanje 50 posto mora glasati za smjenu predsjednika.

Administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije usvojeno je nakon što su se Srbi sa severa protestima usprotivili izboru lokalnih vlasti koje su dobile mandat u izbornom procesu, što je bojkotovala Srpska Lista.

Zbog ulaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština – uz asistenciju kosovske policije – krajem maja lokalni Srbi su organizovali proteste u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Tenzije su prerasle u nasilje 30. maja u Zvečanu, nakon što su se srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima NATO mirovne misije na Kosovu, KFOR. U sukobima je povrijeđeno na desetine ljudi s obje strane.

Međunarodna zajednica na čelu sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom zatražila je od Kosova i Srbije da smanje tenzije. Iz Prištine su tražili održavanje novih izbora, a iz Beograda da podstaknu Srbe da učestvuju u izbornom procesu.

Go to TOP