Kosovo jedna od četiri države sa pozitivnim privrednim rastom

Zastupnik Pokreta Samoopredeljenje Armend Muja demantovao je optužbe opozicije da neće biti visokog rasta ekonomskog razvoja na Kosovu. On je za medij Ekonomia Online najavio povećanje 4 do 5 odsto.

Za sve ove “uspehe” Muja pripisuje zasluge vladi Aljbin Kurtija, jer se Kosovo po ekonomskom rastu nalazi odmah uz Crnu Goru. Muja i sljedeće godine vidi privredni rast, čak i u većem procentu.

„Postoji nekoliko zemalja, tri, četiri zemlje koje imaju pozitivan ekonomski rast i Kosovo je jedna od njih.

Postoji nekoliko akcija koje je uglavnom preduzela vlada koje su nam pomogle u ekonomskom rastu, inače bismo imali mali rast, kao i region, sa izuzetkom bivše Crne Gore i Kosova, koji imaju solidan privredni rast, ali prema ovom izveštaju Kosovo i Crna Gora prednjače po ekonomskom rastu, čak i sledeće godine će voditi jer imamo sreću da je kosovska dijaspora u okviru službi dala izuzetan doprinos Kosovu, a drugo je činjenica da je zbog formalizacije privrede i delovanja vlade , izvještaj Svjetske banke pokazuje da Kosovo ima povećanje državne potrošnje, što je posljedica dobre naplate poreza prema Svetskoj banci i MMF-u”, kaže Muja.

Što se tiče izvještaja Svjetske banke, Muja kaže da je on pozitivan za Kosovo, s obzirom na to da Evropa prolazi kroz osjetljiv period, uključujući i energetsku krizu.

„Kosovo ima ekonomski rast, došao je zbog potražnje koju ima u EZ i ekonomski rast u zemljama Eurostata je bio 3-4 odsto, na Kosovu je mogao biti 4 do 5 posto, ali sada izračunajte Eurostat ili eurozona možda ima 1 odsto rast.

U međuvremenu, Kosovo ima povećanje od 4 odsto kako se kaže u izveštaju, mislim da je to pozitivno, mislim da je dobro, jer je to posle veoma osetljivog perioda u Evropi posle asimetričnog šoka koji je usledio zbog nafte, energetske krize, krize za krizom ali odjednom verujem da je to pozitivan razvoj Kosova koji je naša privreda prevazišla sa malim poteškoćama, ali je prevazišla ove velike krize sa kojima se Kosovo suočava, a takođe verujem da je vlada dala izuzetan doprinos ovoj administraciji, inače bilo bi teško”, kaže Muja.

Go to TOP