Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Kosovo ima obavezu prema ZSO, dok je autonomija pitanje konačnog statusa

Formiranje Zajednice opština većinskih naseljenih kosovskim Srbima je težak predlog, kaže profesor Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu Edvard Džozef i bivši član OEBS-a na Kosovu, pitajući da li će to naterati četiri zemlje članice NATO-a Saveza koje još nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine prenosi Kosova.info

„Koja je priroda ove obaveze? To je ono što je pogrešno shvaćeno“, kaže on.

Ističe da je “autonomija pitanje konačnog statusa”. Prema njegovim rečima, SAD i EU u ovom trenutku ne mogu dati mnogo garancija Kosovu.

„Ponavljam: Autonomija je pitanje konačnog statusa. To je ono što manjina dobija u zamenu za odricanje od separatizma – a obično je to ustupak iredentističkoj susednoj državi, kao što je Srbija, kada odustane od svog prava na suverenitet“, rekao je Džozef u intervjuu za srbijanski Demostat.

“U ovom slučaju i Ukrajina i Kosovo znaju da je jedina prava garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta članstvo u NATO-u”, rekao je između ostalog američki profesor.

„Da li to znači da Kosovo nema obavezu osnivanja ZSO?

Naravno da ne. Kosovo ima tu obavezu od 2013. Ali ostaje činjenica da je autonomija povezana sa konačnim statusom.

Što je više neizvesnosti oko konačnog statusa Kosova i sposobnosti Kosova da uđe u NATO savez, to je teže dogovoriti se o pridruživanju”, naglašava on.

Go to TOP