Kosovari dobijaju bezvizni režim i sa Državom Izrael uskoro…

Država Izrael se složila da dozvoli Kosovarima da tamo odlaze bez viza u turističke svrhe kao što je to slučaj sa Šengenskim područjem ili Emiratima. O tome je ambasadorka Države Izrael na Kosovu, Tamar Ziv, na današnjem sastanku obavestila predsednicu Kosova Vjosu Osmani prenosi Kosova.info

Iz Predsjedništva je saopšteno da je na sastanku razgovarano o saradnji dvije države, kao io međudržavnim sporazumima u različitim oblastima, čije se potpisivanje očekuje uskoro”.

“Ambasadorica Ziv je obavestila predsednicu Osmani da je nakon zahtjeva predsjednice Osmani institucijama Izraela, Vlada Izraela izrazila saglasnost sa odobrenjem sporazuma o ukidanju viza za građane Kosova”, navodi se u saopštenju.

“S tim u vezi, dva resorna ministarstva će nastaviti sa procedurama potpisivanja sporazuma o čemu će građani biti obaviješteni čim odluka stupi na snagu. Putem ovog sporazuma građani Kosova će moći da putuju bez viza u Izrael u turističke svrhe”.

Osmanijeva je zahvalila ambasadorici na ovoj odluci, opisavši je kao “pozitivan razvoj koji će utrti put dubljoj saradnji između dvije zemlje”.

„Takođe, povodom godišnjice Dana sećanja na Holokaust, predsednica Osmani je ponovila da se Kosovo seća miliona nevinih ljudi izgubljenih u jednom od najmračnijih poglavlja ljudske istorije, i da ovaj dan služi kao podsetnik na razorne posledice od mržnje i predrasuda“, navodi se u saopštenju Predsjedništva.

Ambasadorica Ziv ju je upoznala sa sigurnosnom situacijom u Državi Izraelu, dok je predsjednica Osmani upoznala ambasadoricu sa najnovijim dešavanjima u zemlji i regionu.

Go to TOP