Kompanija “Apetit sh.p.k” osumnjičena za prodaju mesa iz Brazila kao sa Kosova, umješan i jedan inspektor

Agencija za hranu i veterinu naložila je hitnu obustavu izdavanja dokumenata za izvoz za kompaniju “Apetit sh.p.k”, jer se sumnja da je ova firma uvozila meso iz Brazila, a zatim falsifikovala dokumentaciju o porijeklu mesa. , uz pomoć AUV-a, pišući na etiketama da je sveže meso sa Kosova i potom ga prodavali u Albaniji.

Portparol AUV-a, Lamir Thaçi, rekao je da je već formirana stručna komisija koja će pratiti sve ulaze i izlaze iz poslovanja kako bi dokazala sumnje.

O ovom slučaju su obaveštene i Carina Kosova i Poreska uprava Kosova.

„Nakon podignute sumnje za falsifikovanje porijekla prehrambenog proizvoda (mesa) od strane Privrednog operatera Apetit sh.p.k. Agencija za hranu i veterinu naložila je hitnu obustavu izdavanja izvoznih dokumenata za navedeni posao. Formirana je stručna komisija koja će izvršiti reviziju (sljedivost/usklađenost) svih poslovnih ulazaka i izlazaka kako bi dokazala podignutu sumnju. Obavješteni su i drugi organi koji se bave porezima (carina, PAK). Koji će pratiti dio njihovog mandata, a istovremeno ćemo se međusobno podržavati, podacima o nalazima koji dolaze sa detaljnih kontrola. Nakon kompletnog završetka istraživanja, obavestićemo vas o nalazima”, rekao je Thači.

Prema informacijama bliskim istrazi, falsifikovanje porijekla mesa omogućio je inspektor Ćenan Madžuni.

Na pitanje da li su protiv istog poduzete mjere, iz AUV-a su kazali da će mjere biti preduzete prema nalazima, dodajući da će svi koji su upleteni biti kažnjeni.

Nadalje, glasnogovornik AUV-a je rekao da nijedan zaposleni za koga se dokaže da je počinio prekršaj neće biti amnestiran.

“U ovoj fazi ne možemo pretpostavljati radnje, one će se poduzeti prema nalazima. Svako ko je umiješan u nezakonite radnje suočit će se sa kaznenim mjerama propisanim zakonom. Kao autoritet, obećavamo potpunu transparentnost sa podacima nakon obavljenog praćenja. Takođe, na svaku kaznenu mjeru izrečenu svakoj uključenoj strani, prikazat ćemo prekršaje ako se dokaže. AUV neće amnestirati nijednog zaposlenog za koga se dokaže da je počinio prekršaj”, stoji u odgovorima.

O slučaju je izvještavala istraživačka emisija “Stop”. Prema ovoj emisiji, samo za 2023. godinu kompanija “Apetit shpk” u Albaniju je uvezla oko 600 hiljada kg mesa.

„Obavešteni smo da u Shkozetu u Draču, preduzeće pod imenom Ilir Gjon, prodaje smrznuto brazilsko meso, koje dolazi sa Kosova preko „Apetit shpk“. Ovaj trgovac nam pokazuje kako da odmrznemo meso 24 sata unapred i da ga poslužimo kao sveže meso Kosovo. Sa skrivenim kamerama smo preuzeli ulogu hotelskog biznismena i naručili 1 tonu mesa od “Apetit shpk” na Kosovu. Ali dokumenti su napravljeni kao da je 1 tona goveđeg filea sveže meso sa Kosova, zaklano u januaru 2024. „Apetit“ je uz pomoć Agencije za hranu i veterinu sa inspektorom Ćenan Madžunijem omogućio da se falsifikuje poreklo mesa iz Brazil na Kosovo.

Tri dana nakon što smo naručili 1 tonu mesa sa Kosova u “Apetit shpk”, količina goveđeg filea stigla je u Tiranu preko carinskog punkta Morina, prošavši sve provere veterinarskih pečata klanja ili čak falsifikovanja porekla mesa. “Apetit shpk” je falsifikovao je i cenu, kako ne bi platio obaveze po realnoj ceni od 15 evra za 1 kg goveđeg filea. Za ovaj skandal obratili smo se Agenciji za hranu i veterinu, gdje je glasnogovornik medija, nakon saznanja o problemu, rekao da će ova institucija u saradnji sa drugim institucijama za provođenje zakona pokrenuti istragu kako bi se kaznila ova pojava koja šteti potrošača i privrede”, tvrdi se u ovoj emisiji.

Go to TOP